NE BACAJTE GA: 9 stvari koje možete napraviti s telefonom koji je za smeće

Ogrebotine
Printscreen/Youtube

U trenutku kada odlučite da se rešite vašeg mobilnog uređaja, razmislite. Može vam biti koristan čak i onda ako više uopšte ne funkcioniše.

 

1. Prodajte ga za delove

Vaš polomljeni uređaj možda za vas više nema nikavu vrednost, ali ako nije u jako lošem stanju, sigurno ga možete prodati za delove i dobiti pristojan iznos. Najbolje je prodaju oglasiti na nekoj od specijalizovanih stranica na internetu, piše cheatsheet.com.

2. Reciklirajte ga

Ako živite u većem mestu, sigurno se može pronaći kompanija koja se bavi reciklažom ili teleoperater od kojeg ste kupili uređaj, a koji će ga hteti otkupiti. Novac u ovom slučaju nećete dobiti, ili minimalno, ali učinićete dobru stvar.

3. Neka bude podsetnik

Ako vam se često događa da vaš mobilni kratko traje jer završi razbijen, razmislite o ovoj opciji. Sačuvajte ga i stavite na mesto na kojem će biti vidljiv, kako bi vas konstantno podsećao da morate biti oprezniji s uređajima koji koštaju prilično puno.

4. Napravite test

Ako imate volje i afiniteta, i naravno ako kućište uređaja već nije sasvim stradalo, napravite test kojim ćete proveriti koliko je telefon izdržljiv. Proverite kako reaguje na padove s različitih visina, a potom možete uporediti kakva mu je zaista otpornost u odnosu na ono što se navodi u deklaraciji. Neki proizvođači za određene modele garantuju da mogu “preživeti” pad do određene visine. Sve možete snimiti i kao potrošač opisano iskustvo podeliti s drugim korisnicima na društvenim mrežama.

5. Pretvorite ga u novčanik

Ako ste kreativna osoba, a teško vam se odvojiti od vašeg pametnog telefona, možete ga pretvoriti u novčanik. Naravno, sve zavisi od modelu koji imate i stanju u kojem je, ali moguće je izvaditi sve da ostane samo kućište u koje ćete stavljati novac.

6. Mobilni za hitne situacije

Ako vam je uređaj razbijen, ali još uvek funkcioniše, možete ga sačuvati i koristiti i kada kupite novi – i to da vam uvek bude pri ruci u hitnim situacijama. Može vam dobro doći u vikendici, automobilu, brodu, ali čak i u stanu.

7. Mobilni za lude noći

Ako imate već razbijen mobilni, a još uvek funkcioniše, može vam poslužiti u situacijama kada želite biti potpuno opušteni i kad ne želiti rizikovati da vam se novi uništi ili da ga izgubite. Sve što trebate napraviti je prebaciti SIM karticu.

8. Pretvorite ga u mini server

Ako imate iPhone i više ga ne želite koristiti, a vi ste techno freak, pomoću dostupnih aplikacija, jedna o njih je iOS ServersMan, uređaj možete pretvoriti u pokretni mini server. On će vam omogućiti dostupnost datotekama i kad ste u pokretu.

9. Mobilni u Kintsugi stilu

Ako je zaslon vašeg uređaja napukunut, a on još uvek radi, ne mora na otpad. Pogotovo ne ako ste umetnička duša. Drevna japanska veština Kintsugi poznata je po tome što prihvata nesavršnosti a karakteriše je ‘krpenje’. Ako tu vidite lepotu, vaš mobilni nije smeće već unikat.loading...