Mnogi će vam savetovati da, za pojačavanje WiFi signala, naučite da hakujete ili da bar povežete ruter sa limenkom piva ili cediljkom za supu, međutim, istina je da je većina trikova koja nalazite na Internetu - laž. Jedino što možete da uradite da biste poboljšali domet WiFi-a jeste da odaberete pravo mesto za ruter.

 

Svi znaju da jačina WiFi signala varira od toga koliko ste udaljeni od stanice, tj. koliko daleko se vaš laptop ili pametni telefon nalaze od rutera. Ukoliko vam je ruter na jednom delu kuće, a spavaća soba na drugom, imaćete problema ako želite da se uspavljujete gledajući serije na Internetu.

Veoma je bitno gde ćete postaviti ruter, ali je bitno i da svoj WiFi zaštitite šifrom. Pogledajte OVDE kako da proverite da li vam neko krade signal.

Gde smestiti ruter

Pokušajte da odredite centralno mesto vašeg doma. Ne obazirite se na to koliko je to mesto udaljeno od vašeg kućnog računara ili modema, vredi kupiti duži mrežni kabl i provući ga gde je potrebno – ako će to značiti da ćete imati bolji signal.

Razmislite i o tome da montirate ruter na zid, u ćošak plafona ili na sprat, ukoliko živite u višespratnici, jer se radio talasi šire ka tlu, ne naviše.

Izbegavajte neprobojne prepreke

Radio talasi putuju kroz zidove, ali što je deblji zid (ili što ih ima više) signal će biti slabiji. Ukoliko je vaš dom građen od cigli ili betonskih ploča, signal će biti veoma slab. Takođe, ako signal do vas dopire kroz veliki akvarijum sa ribicama – biće značajno oslabljen. To važi i za metal i ogledala, pa se zato ne preporučuje da ruter držite iza televizora ili u kupatilu.

Izbegavajte kuhinju

Najveći neprijatelj vašeg WiFi signala je mikrotalasna rerna. Pošto ona i ruter funkcionišu na istoj frekvenciji elektromagnetnog polja, njeni talasi će se mešati sa WiFi signalom. Takođe, na ometanju WiFi-a rade i svi mogući metalni uređaji – šporet, frižider i tako dalje…