NE RAZLIKUJE SE OD PRAVE: Pojavila se LAŽNA VERZIJA OVE APLIKACIJE i može od života da vam napravi PAKAO!

Hrom
pixabay

Svi korisnici Gugl Hroma, trebalo bi da budu oprezni prilikom instalacije ovog pretraživača. Internetom kruži lažna verzija Hroma stvorena od strane hakera i sajber kriminalaca.

 

Čak 57 odsto svih korisnika interneta tragajući za informacijama koristi Gugl Hrom. Uprkos popularnosti i mnogobrojnim prednostima, istraživači u kompaniji SophosLabs Android, upozoravaju da jedna verzija poznatog pretraživača sadrži zlonamerne komponente koje mogu promaći i najefektnijim sistemima zaštite.

Loša verzija Hroma, zaobilazi sve antiviruse u računaru ili telefonu i omogućava preuzimanje vašeg audio ili video zapisa, čitanje vaših SMS poruka. Takođe, omogućava hakeru da putem vašeg telefona pošalje SMS, ali i prepozna lokaciju na kojoj se uređaj nalazi.

Menadžer bezbednosti u SophosLabs-u Roland Ju, kaže da se ovakva verzija Gugl Hroma ni po čemu ne razlikuje od zvanične, ali samo na prvi pogled.

– Prvi put je jedna ovakva verzija otkrivena 2015. godine i tada smo shvatili da je umesto sa zvanične android prodavnice, skinuta sa nekog drugog sajta. Začuđuje da ljudi preuzimaju Hrom na neproverenim lokacijama, kada je dostupan na Google play – u – reči su Rolanda Jua.

Ipak, ni Google play nije savršeno bezbedno mesto za skidanje aplikacija jer je u poslednje dve godine sa nje uklonjeno oko 300 aplikacija, zbog sumnjivih sertifikata. Sandej Ekspres piše da je u nekoliko navrata i preuzimanje Hroma na kratko bilo onemogućeno.