NEKO VAM JE UKRAO AJFON? Ako ste započeli potragu ne otvarajte ovu stranicu!

Možda mislite da ćete nadmudriti lopove tako što ćete zaključati telefon, ali sve to pada u vodu ako kliknete na ovaj naizgled legitiman link od Epla.

Ajfon6
Pixabay.com

Jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese jeste da iztgubite telefon. Ne samo da ste izgubili vredan komad tehnologije, već i vredne fotografije i podatke koje vrlo često ne možete da zamenite.

Ali, ako se desi da izgubite svoj Ajfon, postoji jedna stvar koju nikako ne smete da uradite, sudeći po stručnjacima.

– Ako izgubite svoj telefon, ili 100 odsto znate da je ukraden, nikako ne smete da kliknete na link ako vam stigne sledeća poruka na vaš mejl nalog nakon što ste u “Find My Phone” aplikaciji preko “iCloud” servisa pokušali da utvrdite njegovu lokaciju: “Find My iPhone: Your iPhone 8 Plus 64G Space Gray has been located. Please login to your iCloud account to access the location: http://appleid-location.us.com Apple Inc – tvrdi stručnjak za bezbednost na internetu Finlej Sokmejer.

Iako su mnogi navikli da im nakon traženja pomoći stižu mejlovi ili poruke podrške, ovo je jedna poruka na koju nikako ne smete da reagujete.

U pitanju je klasična fišing tehnika koju koriste lopovi koji su platili nekome da im otvori nelegalan “iCloud” fišing servis. Ovaj naizgled legitiman link će vas odvesti na stranicu koja u velikoj meri podseća na “Find My Phone app”.

Kada se ulogujete na svoj nalog na ovoj lažnoj adresi, fišing servis dobija pristup vašim podacima koje može da iskoristi na vaš pravi “iCloud” nalog, isključi “Lost Mode” za vaš uređaj, obriše uređaj i onda ga proda.