NEMA INTERNETA? Pretvorite svoj MOBILNI u RUTER za bežičnu konekciju!

Iako smo već valjano zagazili u 21. vek i neke stvari odavno uzimamo zdravo za gotovo, kao što je na primjr mogućnost pristupa internetu, praksa je pokazala da Marfi nikada ne spava – pogotovo kada je u pitanju pristup internetu.

Instagram Mobilni
Pixabay.com

Koliko puta vam se samo dogodilo da zbog rutinskih radova na održavanju internet mreže u vašem gradu ostanete bez pristupa internetu? Šta ako baš tada treba da održite važan sastanak i svom poslovnom partneru prezentujete novi projekat, za šta vam je neophodna internet konekcija? Šta ako baš u to vreme imate zakazan Skype poziv ili možda držite časove engleskog preko Skype-a, a interneta nema?

Takođe, neke od omiljenih turističkih destinacija našeg naroda, na čijim plažama većina nas provodi svoje godišnje odmore, kao da su u svađi sa internetom. Zamislite samo: na letovanju ste sa porodicom, klinci bi da gledaju crtaće na YouTube-u, vi biste da proverite elektronsku poštu, a vaša lepša ili jača polovina bi da prelista vesti… Drugim rečima, svima je potrebno ono čega nema – stabilna internet konekcija.

Primera ima bezbroj, ali pređimo na stvar. Rešenje problema je u vašem džepu, a to je vaš mobilni telefon! Ali, kako jednim telefonom možete da obezbedite internet konekciju celoj porodici ili kolegama, odnosno većem broju uređaja? Jednostavno – pretvorite svoj telefon u Wi-Fi ruter, to jest uključite funkciju Wi-Fi HotSpot.

Šta je i kako radi Wi-Fi HotSpot funkcija?

Elektronika koja se u vašem telefonu stara o Wi-Fi bežičnoj vezi, može da funkcioniše na dva načina, to jest podržava dva režima rada. Prvi režim je podrazumevano aktivan i on vašem telefonu omogućava da uhvati neki od postojećih Wi-Fi signala. Međutim, to nije ono što vama treba.

Drugi režim, koji se stručno zove Wi-Fi HotSpot, vašem telefonu omogućava da emituje Wi-Fi signal, a to je ono što vam je potrebno! Naime, vaš telefon će svoju mobilnu internet konekciju, koju ostvaruje posredstvom mobilnog operatora, proslediti do drugih uređaja putem klasične Wi-Fi veze.

Nakon što na svom telefonu uključite Wi-Fi HotSpot funkciju i date željeno ime Wi-Fi mreži koju će on emitovati, potrebno je samo da ostale uređaje povežete na novonastalu Wi-Fi mrežu – na isti način kao što biste ih povezali i na svoju kućnu Wi-Fi mrežu.

Imajte u vidu da usluga prenosa podataka, to jest mobilnog interneta može jako mnogo da vas košta ako je koristite u romingu odnosno inostranstvu. U tom slučaju, najbolje je da nabavite pre-paid SIM karticu nekog lokalnog mobilnog operatora, koju ćete koristiti samo za potrebe interneta i time izbegnete dodatne roaming troškove.loading...