NEMOJTE DA VAS LAŽU: Svi verujemo u ove SAVETE o punjenju mobilnog telefona, A ONI NISU TAČNI!

Prosečan vek trajanja baterije na telefonu je od jedne do dve godine, a uz pravilnu upotrebu možete produžiti njenu trajnost...

Punjenje mobilnog telefona
Pixabay.com

U nastavku vam otkrivamo šta su mitovi, a šta istina, kada je reč o punjenju baterije na telefonima.

Nije dobro koristiti telefon dok je na punjenju

Ovo takođe nije tačno. Telefon možete koristiti koliko želite, sve dok ne koristite sumnjiv punjač. Jedina posledica je ta što će punjenje trajati duže.
Punjenje tokom cele noći uništava bateriju

Većina pametnih telefona zapravo prepoznaje kada im je baterija puna i obustavlja dalje punjenje. Ipak, nije dobro da vam je telefon na punjaču tokom cele noći i to stalno. Baterija će duže trajati ako telefon držite na između 40 i 80 odsto kapaciteta.

Pametne telefone nikad ne treba isključivati

U pitanju je uređaj, ali i njemu je potrebna pauza s vremena na vreme.

Ako ne morate uvek da budete dostupni, povremeno isključite telefon. Preporučuje se da to činite tokom jedne noći nedeljno.

Bolje je da bateriju dopunjavate svakodnevno, nego da svaki put idete “od nule”.

Litijum jonske baterije koje ima većina savremenih telefona bolje se drže kad su napunjene. Ako ih stalno “cedite” do poslednje “crte”, mogu postati nestabilne.
Toplina će uništiti bateriju.

To je tačno. Baterije ne trpe visoke temperature, a litijum jonske baterije već se dovoljno zagrevaju tokom punjenja i rada. I hladno vreme im ne odgovara, jer se u takvim uslovima brže prazne.