Da biste se zaštitili od zloupotrebe podataka i eventualnih krađa tokom onlajn kupovine, morate biti veoma obazrivi.

 

Onlajn kupovina je sve popularnija, ali većina ljudi koji prvi put kupuju nešto na Internetu veoma se plaši mogućih zloupotreba i krađa.

Morate da naučite kako da čuvate svoju privatnost i podatke.

Najpre se raspitajte u banci da li ste zaštićeni od eventualnih prevara, jer mnoge banke vraćaju novac ukoliko vas neko pokrade tokom onlajn kupovine. Neke banke nude opciju takozvanih Internet kartica, to su posebni računi na koje možete da uplatite tačno toliko novca koliko planirate da potrošite, dok neke banke imaju i jednokratne bankovne račune koji se koriste samo za tu transakciju i potom se gase, da ne bi bili kompromitovani.

Prilikom kupovine sačuvajte sve moguće podatke – vreme, datum, broj transakcije i ostale informacije o kupovini. Ukoliko ne možete da odštampate, uhvatite “printscreen”.

 

Neki sajtovi za onlajn kupovinu traže vam i još neki broj sa kartice, kako bi se osigurali da ste vi vlasnik kreditne kartice, jer niko drugi ne bi mogao da dođe tog broja. 

Nikada nemojte davati višak informacija. Za onlajn kupovinu biće potrebno da date podatke o kreditnoj kartici, adresu i broj telefona. Ukoliko vam sajt traži nešto više, na primer, matični broj ili broj nekog osiguranja, trebalo bi da razmislite o nastavku sumnjive kupovine jer je moguće da neko putem prevare pokušava da vam ukrade identitet.

Instalirajte program koji će vam skenirati računar i štititi vas od malicioznih softvera. Stručnjaci preporučuju programe poput Ad-Aware, kako biste bili bezbedniji, ali i redovno ažuriranje operativnog sistema, koje takođe može biti odlična zaštita.

Pronađite bezbednu kompaniju koja se bavi onlajn trgovinom. Proverite, kada odete na njihov sajt, da li je adresa adekvatno napisana – proverite spelovanje, kao i da li je adekvatan domen, jer prevaranti često registruju lažne sajtove pa umesto originalnog “.com” prave “.net” stranice.

U krajnjem slučaju, možete pronaći i Internet stranicu koja trguje tako što plaćate robu pouzećem i ne morate da ostavljate podatke o kartici na Internetu.