NIPOŠTO NE BACAJTE STARI KOMPJUTER: U njemu se krije bogatsvo o kojem niste ni slutili (VIDEO)

Posao
Pixabay.com

Verovatno se nikada niste setili da proverite, ali vaš kućni računar bi mogao da vam donese poprilično pristojan džeparac, s obzirom na to da se u njemu nalazi zlato.

 

Da, dobro ste pročitali, zlato. Ono se pretežno nalazi u matičnoj ploči i to na mestu IDE konektora, PCI slotova i drugih portova, pinova, procesorovog soketa i slot konektora. Sve je to pokriveno tankim slojem zlata, nekoliko mikrona debljine, deponovani trepćuće ili pozlaćeno.

Prva faza ovog eksperimenta je da se ploča oslobodi svih pinova i konektora, a potom je potrebno puno hemikalija da bi se to zlato i izvuklo. Između ostalog, morate da koristite elektrolitičke ćelije, sumpornu kiselinu i bakarnu anodu u kojoj se stavlja ploča.

Pokretanjem električne struje kroz ćeliju, rastvara se i deponuje na vodeću katodu. Zlato, odvojeno od bakra se taloži na dnu ćelije. Potom se sve filtrira, a ono što ostaje je mešavina različitih metala i nečistoća. Potom se i taj ostatak meša u sonoj kiselini i hloru, nakon čega se sve ponovo filtrira i ostaje čisto zlato.

Na kraju se može dobiti grumen zlata dugačak tri milimetra, što je možda i premali dobitak za ovoliki trud.