Treba istaći da će primalac biti obaviješten o tome da je poruka poslata u poverljivom načinu i da će njena "valjanost" isteći u određenom roku.

 

Korisnici Gmaila od prošle sedmice imaju mogućnost dopisivanja u nečemu što Google naziva “poverljiv način”.

Naime, s redizajnom Gmaila uvedene su i zanimljive nove mogućnosti koje bi trebale da ojačaju sigurnost i privatnost tokom dopisivanja. 

Dakle, o čemu je reč?

Gmail sad ima mogućnost slanja samouništavajućih e-poruka, odnosno poruka koje će se same izbrisati iz primaočevog sandučeta po isteku ranije određenog vremena.

Ako želite da šaljete samouništavajuće poruke, morate preći na novi Gmailov izgled, što i nije tako loše. Ulogujte se na svoj nalog i na desnoj strani ekrana, iznad liste poruka pronađite ikonicu za podešavanja. Kliknite i u meniju odaberite opciju “Isprobajte novi Gmail”.

Nakon što ste se prebacili na novi Gmail, kliknite na stvaranje nove e-poruke.

Napišite poruku, unesite sve podatke koji su potrebni, dodajte priloge koje želite poslati i potom u dnu tog prozora pronađite ikonu katanca sa satom.

 

Kliknite na ikonu i pojaviće vam se prozor s podacima za slanje na poverljiv način. Možete odabrati vremenski rok u kojem će e-poruka biti vidljiva odnosno dostupna primaocu. Taj vremenski rok proteže se od jednog dana do 5 godina.

Uvek možete i ranije da “oduzmete” pravo na otvaranje i pregledanje poverljive poruke. Dovoljno je otići do liste poslanih poruka, otvoriti spornu poruku i kliknuti na “Ukloni pravo pristupa”.

Treba istaći da će primalac biti obavešten o tome da je poruka koja mu je poslata samouništavajuća i da će u nekom trenu nestati. Takođe, opcije za kopiranje, lepljenje, ispis i prosleđivanje teksta i priloga poruke biće onemogućene.

Valja napomenuti da ćete tim ograničenjima sprečiti primaoce da slučajno podele vašu e-poruku, ali zlonamerni primalac ili primaoci sa zlonamernim programima i dalje će moći da kopiraju vašu poruku ili priloge. Osim toga, primalac uvek može da sačuva ono što je napisano u poruci pomoću printskrina.

Pošto ste odredili rok važenja poruke, postavite šifru

Ako odaberete “Bez SMS-a sa šifrom”, primaoci koji koriste Gmail moći će odmah da otvore e-poruku. Oni koji ne koriste Gmail, dobiće zasebnu e-poruku sa šifrom.

Ako odaberete “SMS sa šifrom”, moraćete da unesete primaočev broj mobilnog telefona na koji će on dobiti šifru za otvaranje poruke.

Zanimljivo je što će poruka biti potpuno zaštićena u primaočevom sandučetu sve dok on (ili ona) ne upiše lozinku. Tek će tada moći da vidi sve priloge i sadržaj poruke. Takođe, kad god izađe iz te poruke i ponovo pokuša da pristupi, moraće da upiše novu lozinku.

Pošiljalac zadržava mogućnost da primaocu obnovi pristup poruci, ponovo je pošalje, prosledi nekome drugom ili deo nje kopira u novu poruku.

Iako sistem nije savršen, mogao bi da pomogne da poverljive informacije ostanu koliko-toliko poverljive.loading...