NOVA PRAVILA ZA TINEJDŽERE: Instagram uvodi opcije koje će ZAŠTITITI DECU

Niz novih opcija na Instagramu.

pixabay.com

Nove opcije za ovu društvenu mrežu stigle su uoči velikog svedočenja šefa Instagrama, Adama Moserija, pred američkim Senatom.

Instagram je tako uveo niz eksperimentalnih opcija koje bi, bar u teoriji, aplikaciju učinili sigurnijom za tinejdžere. Ovaj hrabar potez dolazi uoči svedočenja šefa Instagrama, Adama Moserija, pred američkim Senatom. Mreža, za početak, izbacuje dosad neobjavljeno obaveštenje za pauzu pod imenom “Take a Break” koja će 7. decembra postati dostupnom u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji.

Ako korisnici Instagramom skroluju duže vreme, aplikacija će im predložiti da malo pauziraju. Tinejdžeri će dobiti predlog da ovaj sistem ostave aktivnim, te da podsetnike nastave dobijati tokom kontinuiranog korišćenja.

Instagram će takođe u aprilu izbaciti alate za roditelje koji će ih upozoriti ako im klinci predugo “vise” na Instagramu, te omogućiti uvođenje ograničenja. Tinejdžeri će dobiti opciju da podsete roditelje ako nekog prijave, što u principu služi kao signal da s odraslima treba da pričaju.

Još jedna eksperimentalna promena mladima će omogućiti brisanje objava i priča koje su izbacili tokom tinejdžerskih godina, uključujući grupno brisanje videa i fotografija, kao i priključenih lajkova i komentara.

Promena će, piše Engadget, od januara postati dostupna svima.

Tu je isto i opcija koja će proširiti mogućnost koja odraslima blokira slanje direktnih poruka tinejdžerima koji ih ne prate. Početkom 2022. će takođe isključiti mogućnost označavanja ili spominjanja tinejdžera ako ih odrasli ne prate. Za kraj, tu je i funkcija koja menja temu ako algoritam zaključi da mlada osoba dugo vremena gleda sličan sadržaj.