NOVA PREVARA: Hakeri mogu da vam ovako ukradu podatke čak i KADA NISTE NA INTERNETU!

Hakeri
Printscreen

Istraživači sajber bezbednosti otkrili su još jedan način na koji je moguće ukrasti podatke s hard diskova računara!

 

Reč je o jednostavnom slušanju zvuka koji HDD proizvodi. Informacije na ovaj način mogu da se prenose bez znanja vlasnika računara/hard diska, a računar čak ne mora da bude povezan s internetom.

Pod nazivom DiskFiltration, ovaj hack funkcioniše tako što preuzima kontrolu nad pokretačem, odnosno onim delom koji se pomera preko magnetnih ploča kada se čitaju i upisuju podaci.

Ovi pokreti stvaraju različite zvukove, nalik onima koje obično čujemo kada prvi put pokrenemo desktop računar. Ako haker instalira pravi tip malwarea, ovi zvukovi mogu da se koriste za prenos podataka do obližnjeg uređaja koji zna šta treba slušati, uključujući i pametne telefone.

Sigurnosni istraživači ističu da DiskFiltration ima nekoliko ograničavajućih faktora, kao što je taj da uređaj koji sluša zvuk HDD-a mora da se nalazi na udaljenosti od dva metra, i da prenos podataka iznosi svega 180 bita u minutu.

Hack je potpuno nepraktičan za prenos velikih podataka, ali i dalje može da se koristi za snimanje kompleksnih enkripcijskih ključeva za manje od 30 minuta.

Kao preventivu, istraživači preporučuju korišćenje SSD-ova, kao i obraćanje pažnje na instaliranje malware pretnji koje sa sobom mogu da donesu spomenuti hack.loading...