NOVE MOGUĆNOSTI PRISLUŠKIVANJA: Uz ovaj program i obične slušalice, imaju funkciju mikrofona (VIDEO)

Slusalice Skajp
sxc.hu/michaelaw

Grupa izraelskih naučnika pokazala je da se obične slušalice mogu jednostavno hakovati i pretvoriti u mikrofon, što hakeri koriste za prisluškivanje.

 

Tehnički se nisu hakovale same slušalice, već su naučnici sa izraelskog univerziteta Ben Gurion, napravili kod koji je omogućio hakovanje PC-ja. Tim  kodom su mogli narediti kompjuteru da ulaz za slušalice postane ulaz za mikrofon, odnosno iskoristili su funkcije RealTek codeca koji dolazi sa većinom matičnih ploča. 

To im je omogućilo da slušalice koje su normalno uključene u svoj izlaz na kompjuteru , postanu mikrofon i snimaju zvukove oko sebe. U testu su koristili  Sennheiser slušalice, a rezultat je bio prilično dobar pa se razgovor i sa šest metara udaljenosti mogao dobro čuti. 

Dok softver Sepake(a)r nije namerno dizajniran kako bi bio maliciozan, već da bi pokazali da pretnja zaista postoji. Voditelj projekta Mordekai Guri za Wired  rekao je da ljudi ne razmišljaju o ovakvoj ranjivosti privatnosti i da smo svi podložni praćenju. Oni su ovo radili na kompjuterima, ali bi se i telefoni, tableti i drugi uređaji mogli iskoristiti za slične napade. 

Nakon što smo videli da Mark Zukerberg prekriva web kameru na laptopu, ovo je očito još jedna stvar na koju bi oni opsednuti privatnošću morali paziti u budućnosti.loading...