OBRISALI STE VAŽAN DOKUMENT? Ovaj kompjuterski program pomaže da ga vratite

Kada dokument potražimo u kanti za otpatke i shvatimo da je trajno izbrisan - tada nastaje ozbiljan problem. Ipak, iz kompanije Microsoft su pronašli rešenje.

Windows 10
Beta

Prvi trag obrisanog dokumenta odmah potražimo u kanti za otpatke, odnosno ikonici Recycle Bin na desktropu računara. Ipak, i kada ga ovde ne pronađemo – nije sve izgubljeno!

Iz kompanije Microsoft našli su rešenje i za ovaj, ali i za problem kada ne možemo da otvorimo neki Word dokument. Naime, ovakvi problemi su stvar prošlosti uz novi alat koji nosi naziv Windows File Recovery.

Ova alatka omogućavaće svim korisnicima da, u slučaju bilo kakvih problema koji podrazumevaju i kvar na računaru, pohrane sve dokumente i sačuvaju ih i kada ih obrišemo iz fajlova.

Takođe, Windows File Recovery omogućiće da se spasu svi lični podaci, podrazumevajući i fotografije, video zapise, dokumenta i mnoge bitne podatke za koje smo mislili da su zauvek izgubljeni. Alat se može koristiti za spašavanje dokumenata sa hard diska, USB memorije i memorijskih kartica.

Ono što je otežavajuća okolnost za korištenje ove alatke je da će korisnici morati biti malo napredniji korisnici Windows operativnog sistema, jer je osnova za rad Microsoft Comand Prompt.

Kako radi ovaj alat

Alat Windows File Recovery radi tako što u slučaju kada se sa računara obriše neka datoteka, ona ne nestane u potpunosti, već je njeno mjesto na disku označeno kao slobodno za upisivanje novih podataka. Dok god novi podaci ne budu upisani na to mesto, postoji šansa da se obrisani dokument spasi.