Obustavili selidbu: Tinejdžeri se masovno vraćaju na Facebook

Tinejdžeri uzrasta od 12 do 17 godina Facebook koriste mnogo više nego pre godinu dana. Istraživanje koje je sprovela kompanija "Forrester Research" predviđa da će se ovaj broj još više povećati zahvaljujući porastu broja pametnih telefona.

Tinejdžeri su do nedavno masovno napuštali Facebook, a glavni razlog je bio taj što sve više roditelja i rodbine otvara profile na ovoj društvenoj mreži. Ova pojava mogla je da dovede do propasti najpopularnije socijalne mreže na svetu. Međutim, najnovija istraživanja pokazala su suprotno, tj. da sve više tinejdžera uzrasta od 12 do 17 godina Facebook koristi mnogo više nego pre godinu dana.

Istraživanje koje je sprovela kompanija “Forrester Research” predviđa da će se ovaj broj još više povećati zahvaljujući porastu broja pametnih telefona.

– Kada današnja deca od 12, 13 godina budu imali 16,17, veoma je verovatno da će se njihova “zavisnost” od Facebook-a povećati – stoji u istraživanju. Prihvatanje Facebook-a od strane omladine je znatno više nego na bilo kojoj drugoj društvenoj mreži, osim YouTube-a.

Ukoliko bi tinejdžeri manje koristili Facebook, to ne bi bilo toliko čudno. Svaki servis vremenom gubi na zanimljivosti, što je normalna stvar. Tu su i na stotine servisa i aplikacija koje pokušavaju da iskopiraju Facebook na neki način, i uglavnom ciljaju mlađu publiku.

Sa druge strane, Facebook je toliko prihvaćen u svetu, da mnogi tinejdžeri osećaju pritisak od strane društva ukoliko na ovoj mreži nemaju otvoren profil. Najpopularnija društvena mreža na svetu se nada da će, kako tinejdžeri budu odrastali, njihove servis koristiti zato što su praktični, piše “blogs.wsj.com”.

Što se drugih društvenih mreža tiče, po popularnosti najbliži Facebook-u je Instagram, sledi Snapchat, Twitter, Vine pa WhatsApp.