OJADILI BANKE I DRŽAVNE INSTITUCIJE: Srpska policija uhapsila mladiće zbog hakerskih napada širom sveta!

Hakerski napad
Pixabay.com

Državljani Srbije koji su vodili sajt WEBSTRESSER, uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u masovnim DDoS napadima širom sveta, za koje su uzimali novac.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK-a, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija na suzbijanju visokotehnološkog kriminala pod nazivom “POWER OFF”.

U okviru dvodnevne akcije, uhapšeni su M.J. (19) iz Prokuplja i D.V. (21) iz Rume, zbog postojanja osnova sumnje da su bili administratori servisa “WEBSTRESSER”.

Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu.

U DDoS napadima koje je omogućavao ovaj kriminalni servis, „napadači“ su daljinski preko interneta upravljali povezanim računarima, sa ciljem da usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na ciljane veb lokacije ili onlajn platforme.

Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb stranica žrtve bude ili usporena do tačke neupotrebljivosti ili potpuno oborena sa mreže, čime su korisnici bili lišavani osnovnih onlajn usluga.

U prethodnim godinama, da bi se pokrenuo DDoS napad, „napadač“ je morao da bude poprilično dobro upućen u internet tehnologiju, što više nije slučaj.  Kriminalnim servisom “WEBSTRESSER”, bilo koji registrovani korisnik sa malo ili nimalo tehničkog znanja mogao je da plati određenu novčanu naknadu, koristeći sisteme plaćanja putem interneta ili kripto valute, i ostvari ciljani napad na željeni internet portal ili servis.loading...