OLAKŠAĆE ŽIVOT OSOBAMA OŠTEĆENOG VIDA: Napravljen prvi pametan sat na BRAJEVOM PISMU! (VIDEO)

sat
print screen/you tube.com/Serviceplan Group

Južnokorejska programerska kompanija "Dot" napravila je prvi pametni sat na Brajevom pismu, a njegove karakteristike su upravo onakve kakve se očekuju od uređaja 21. veka.

 

Širom sveta živi više od 285 miliona slabovidnih osoba i očekuje se da će ovaj uređaj olakšati život mnogima od njih. Sat se povezuje sa pametnim telefon putem Bluetootha, kao i svaki drugi pametni sat, i može primiti bilo koji tekst sa bilo koje aplikacije, a korisnici mogu izabrati brzinu kojom će se tekst prikazivati.

Takođe, korisnici mogu slati jednostavne poruke pomoću taster koji se nalaze sa strane. Sat takođe podržava i Open API, što znači da bilo ko može napraviti ili prilagoditi aplikaciju za sat.

Većina digitalnih uređaja za slepe osobe koristi zvuk što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru.

Postojeći uređaji koji imaju Brajevo pismo uglavnom su glomazni i skupi i jedan od njih poseduje samo 5 odsto slabovidnih osoba.

Procenjuje se da bi od marta 2017. godine 100.000 slepih osoba trebalo bi da poseduje jedan ovakav uređaj, a do kraja godine kompanija će isporučiti još 40.000 satova. Jedan od budućih korisnika navodno je i Stevi Vonder. Oko 1.000 satova biće dostupno u maloprodaji u Londonu po ceni od 320 dolara.