Pre sedam godina Stiv Džobs stajao je na pozornici priredbe koju je organizirao Apple i predstavljao dotad neviđenu napravu, iPad.

 

Opisao ga je kao neverovatan uređaj koji će poslužiti kao alat za edukaciju, omogućiti ljudima da surfuju Internetom, gledaju video klipove i komuniciraju s drugim ljudima. Ukratko, iPad je predstavio kao najbolji uređaj do tada.

Ono što ovaj uređaj čini je izvanredno. To je najbolje iskustvo korišćenja Interneta koje ste ikad imali. Fenomenalno je videti cijelu web-stranicu na ekranu osetljivom na dodir. Mnogo bolje od laptopa. Mnogo bolje od pametnog telefona – rekao je.

Dve godine kasnije novinari su ga pitali da li njegova deca vole iPad, a njegov odgovor bio je potpuno neočekivan.

Zapravo, u našoj kući deci ne dopuštamo da koriste iPad. Mislimo da je za njih preopasan – rekao je tada.

Razlog zbog kojeg su on i supruga doneli tu odluku bilo je to što su shvatili koliku zavisnost iPad može da stvori, posebno zato što briše potrebu da se izađe iz kuće i razgovara s ljudima, piše Tech Insider.

Čak i ako izađete s iPadom napolje, velika je verovatnoća da će vas “vući” i da nećete odoleti da ne zavirite na Internet nakratko. Britansko-američki novinar Nik Bilton tvrdio je i da je Džobs svojoj deci ograničavao upotrebu Interneta, a vreme su provodili u druženju i učenju.