ONI KOMUNICIRAJU KAO SAV POŠTEN SVET: Internet kriminalci u komunikaciji najviše koriste OVE APLIKACIJE! (VIDEO)

dark veb
pixabay

Kriminalci koji su za polje svog delovanja odabrali internet često su opasniji od klasničnih. Mogu opljačkati milione dolara, uništiti živote svojih žrtvi a svaka ozbiljna policija na svetu ima odeljenje za visoko-tehnološki kriminal.

 

Sajber kriminal je poslednjih godina u strahovitom porastu, u stvari je postao jednak problem kao i kriminal u stvarnom životu. Mnogi misle da je ovakva vrsta kriminala rezervisana samo za televizijske serije i filmove.

Analiza kompanije FlashPoint, koja je pratila događanja na Deep & Dark webu u periodu od 2012. do 2016. godine, može izazvati čuđenje, prvenstveno zbog alata koji je dugo godina bio prvi izbor za komunikaciju među sajber kriminalcima.

Izveštaj je rađen na osnovu analize internet podzemlja među ruskim, španskim, francuskim, arapskim, kineskim i američkim kriminalcima, odnosno preciznije rečeno obuhvatio je govorno područje iz navedenih zemalja i regiona.

Kada se govori o komunikacionim alatima, sajber kriminalci su koristili ICQ, Skype, Jabber, PGP, AOL Instant Messenger, Telegram, WeChat, WhatsApp i Kik aplikacije.

Verovali ili ne, Skype je dominirao na većini ovih “tržišta”, jer su kriminalci sa ruskog govornog područja u navedenom periodu koristili Skype u čak 62% slučajeva!

Slično je bilo i sa kriminalcima sa španskog i arapskog govornog područja, ali su od 2016. oni sve češće birali ICQ i WhatsApp.loading...