ONI ZNAJU SVE O VAMA: Da sačuvate SVOJU PRIVATNOST, obrišite sa svog profila OVE PODATKE!

fejsbuk
Pixabay.com

Oglašivači imaju uvid u interesovanja na stotina hiljada korisnika društvenih mreža, pa stoga ne čudi što je sve manje sadržaja na Fejsbuku koji nas zapravo zanima.

 

Fejsbuk zna mnogo o svakom svom korisniku, verovatno i mnogo više nego što bismo mogli pretpostaviti. Većina informacija koje objavljujemo, od statusa preko fotografija pa sve do uopštenih podataka, može se zloupotrebiti.

Ukoliko želite da sačuvate minimum privatnosti bilo bi dobro da obrišete sledeće podatke sa svog profila. U slučaju da to ne želite, važno je znati za šta se vaši podaci sve mogu koristiti.

1. Interesovanja

Ono što upišete kao vaše interesovanje najverovatnije će iskoristiti oglašivači kako bi kreirali oglase namenjene upravo vama. Fejsbukk će vam prikazivati stvari koje pretpostavlja da ćete “lajkovati” i na taj način steći sliku o vama. 

2. Rođendan

Jako je lepo kad dođe taj dan pa kad vam masa vaših prijatelja javno na zidu uputi čestitke. Ipak, sve to ima i tamnu stranu. Informacija o vašem datumu rođenja može dati pristup vašem bankovnom računu i drugim osetljivim podacima, koji bi u tom slučaju došli u ruke hakera. Stručnjaci savetuju da informaciju o datumu rođenja na Fejsbuku ednostavno sakrijete. 

3. Adresa

Svoju kućnu adresu verovatno nećete dati strancu, ali možda ćete to učiniti slučajno ako je upišete na Fejsbuk profil. Ako ljudima želite reći gde se nalazite, učinite to preko privatnih poruka.

4. Radno mesto i školovanje

Informacije o pređašnjem i sadašnjem radnom mestu kao i obrazovanju mogu biti korisne za pronalaženje posla. Odavanje tih podataka ljudima olakšava pretragu informacija o vama preko Gugla i otkriva ono što možda i ne želite. 

5. Stare objave koje vas sramote

Fejsbuk je star više od 10 godina i u tom je razdoblju doživeo je brojne promene, a promenili ste se i vi. Verovatno imate stare objave kojima se više ne ponosite. Obrišite ih. loading...