OPASNE PREVARE: Ako ste na Fejsbuku lajkovali ovakve stvari, virus vam je zagarantovan

Žena
Pixabay.com

Iako deluje bezazleno, lajkovanje objava na Fejsbuku može biti izuzetno opasno i može omogućiti onlajn prevarantima da dođu do ličnih informacija, da rašire virus ili da daju lažne infomracije.

 

Lajkovanje objava na Fejsbuku je za neke ljude postalo svakodnevna navika, jer smatraju da je to jedan od lakših načina da se registruje ono što im se svidi od objava ili profila prijatelja. Međutim, Fejsbuk korisnici koji kliknu na „lajk“ taster ne znaju da tako nesvesno pomažu onlajn prevarantima.

Iako deluje bezazleno, lajkovanje objava na Fejsbuku može biti izuzetno opasno i može omogućiti online prevarantima da dođu do ličnih informacija, da rašire virus ili da daju lažne infomracije.

Prevaranti će objaviti priču na Fejsbuku koja ne sadrži ništa maliciozno, koja će verovatno postati popularna i koja će privući lajkove i šerove.

Što se više lajkuje i šeruje, pojaviće se na njuzfidu više korisnika. Kada privuče dovoljno ljudi, prevaranti će prepraviti “normalan” sadržaj kako bi dodali maliciozni sadržaj. Na primer, oni mogu da promovišu proizvode ili da uvedu plaćanje na stranici kako bi ukrali informacije u vezi sa kreditnim karticama, Independent.

Isti trik može biti iskorišćen sa stranicama kao i sa objavama – stranica može da privuče lajkove objavljivanjem smešnih klipova mačaka, ali kada dovoljan broj ljudi lajkuje stranicu, prevaranti će početi sa postavljanjem malicioznog sadržaja koji će se pojavljivati u njuzfidu.

Korisnici koji su zabrinuti, i koji misle da su lajkovali opasan post, mogu pregledati šta su sve lajkovali tako što će na svom profilu kliknuti na Acitivity Log u gornjem desnom uglu.