OPASNOST NA FEJSBUKU: Ako šerujete ove linkove, vaš profil će biti HAKOVAN

Fejsbuk
Beta

Obavezno povedite računa šta šerujete na Fejsbuku, jer je stiglo upozorenje o lažnim linkovima koji su se velikom brzinom proširili ovom društvenom mrežom.

 

Korisnici Fejsbuka često ne obraćaju pažnju na linkove koje objavljuju na stranicama ove društvene mreže, a sada je objavljeno upozorenje u vezi sa lažnim linkovima koji su postali popularni, a koji bi mogli da ljude dovedu u opasnost.

Naime, CloneZone je alat koji omogućava bilo kome da na internetu modifikuje i klonira postojeće veb-sajtove, čime mogu da postanu šta god ta osoba želi.

To je upravo i bio slučaj sa lažnim člankom u vezi sa američkom senatorkom Elizabetom Voren koji se pojavio na Fejsbuku, a koji je morao da bude uklonjen.

Pomenuti alat omogućava pisanje preko već napisanog teksta u istom fontu, pa sve deluje prilično uverljivo.

Kako ne biste naseli na ove prevare i samim tim doveli sebe i druge korisnike u opasnost, lažne linkove možete otkriti ako malo bolje pogledate adresu sajta.

 

Ako originalni sajt glasi “www.dnevno.rs”, klonirani sajt će imati adresu “www.dnevno.rs.clonezone.link”. Takođe, ako vam nešto deluje previše šokantno da bi bilo istinito, obavezno dobro proverite pre nego što takav link podelite sa drugim korisnicima.

Lažni sajtovi pored netačnih informacija mogu sadržati i viruse čime mogu ugroziti bezbednost vašeg naloga, ali i naloga vaših prijatelja ukoliko takav link podelite.