OPASNOST VREBA MILIONE KORISNIKA: Pre nego što uključite CHROME proverite JEDAN DETALJ

Odluka o ažuriranju je usledila posle reakcija javnosti i nekoliko pretnji tužbama koje bi ozbiljno uticale na poslovanje kompanije.

Gugl hrom
pixabay.com

Kompanija Google trenutno razmatra nove API varijante koje su namenjene Chrome ekstenzijama, nakon što su developeri ekstenzija ukazali na to da prethodno napravljene promene utiču na funkcionisanje blokatora sadržaja, piše “PC Press”.

API koji je trenutno funkcioniše u okviru Chrome ekstenzija – Manifest V2 – predstavljen je još 2012. godine, te je od tada Chrome često bio žrtva malicioznih aplikacija.

Manifest V3, koji je još uvek u fazi razvoja, bi trebalo da smanji ranjivost u odnosu na maliciozne ekstenzije, ali i da poboljša funkcionalnost pretraživača, te donese nove funkcije. Jedna od najavljenih promena je i novi declarativeNetRequest API, koji je dizajniran da zameni webRequest API koji trenutno koriste mnoge ekstenzije, uključujući i AdBlock Plus i uBlock Origin.

Nakon ove promene ekstenzije više ne bi imale autonomiju u filtriranju sadržaja, već bi samo obezbeđivale liste sadržaja koje bi trebalo filtrirati, da bi Chrome nakon toga dalje odlučivao o sadržajima koji će biti blokirani.

U kompaniji tvrde da bi nova funkcija značajno ubrzala rad Chrome pretraživača, ali eksperti ističu da su ad blocker-i dovoljno efikasni, te da ne ugrožavaju funkcionalnost pretraživača. Nakon brojnih pritužbi, iz kompanije Google je stiglo obaveštenje da promene nisu definitivne, te da se radi samo o razvojnoj fazi. Na novom declarativeNetRequest API se još uvek radi, tako da konačna verzija još uvek nije poznata, a samim tim ni njen uticaj na blokatore sadržaja.