OPCIJA KOJU SMO DUGO ČEKALI: Novitet na Instagramu omogućiće vam ono o čemu ste od početka sanjali!

Instagram
Pixabay.com

Nedavno su iz Instagrama objavili kako pripremaju alat putem kojeg će moći preuzeti sav sadržaj koji su objavili na ovoj mreži, a od ove sedmice ta opcija je napokon i omogućena. Trenutno je dostupna svim korisnicima putem web verzije, a uskoro će biti dostupna i korisnicima Androida i Appleovih uređaja.

 

Na webu, potrebno je otići na opciju Podešavanje, zatim privatnost i bezbednost i preuzimanje podataka, gde je potrebno kliknuti na “zatraži preuzimanje”. Nakon toga treba upisati/potvrditi svoj mail i upisati lozinku, a iz Instagrama kažu kako prikupljanje i slanje ovih podataka može trajati i do 48 sati.

Putem ove opcije korisnici će moći preuzeti gotovo sve podatke i informacije koje su ikada objavili na Instagramu – od fotografija, video zapisa, arhiviranih priča, informacija o profilu i podešavanjima, komentara, poruka, lajkova, pretraga, imena korisnika koje prate i koji njih prate itd.

Slična opcija dostupna je i na Facebooku, a osim što je ova kompanija u poslednje vreme na meti kritika zbog curenja podataka i nedovoljne zaštite svojih korisnika čija je privatnost bila ugrožena, Facebook, kao i sve kompanije, do 25. maja moraju se prilagoditi Opštoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR).

Ova uredba će promeniti način na koji kompanije prikupljaju, obrađuju i čuvaju korisničke podate u Evropskoj uniji, a ta se uredba odnosi i na sve kompanije čija sedišta nisu u EU, ali posluju s Unijom, odnosno prikupljaju podatke o građanima EU.

Mogućnost preuzimanja podataka s Instagrama možda će otvoriti mesto i za neku novu društvenu mrežu fokusiranu na fotografije i video jer će korisnici sada jednostavno moći prebaciti sav sadržaj s Instagrama na druge mreže, no teško je za poverovati da će veliki broj korisnika sada napustiti ovu mrežu na kojoj su tokom godina objavili veliku količinu sadržaja i imaju veliki broj pratitilaca.