OPSEDNUTI STE SVOJIM FOTOGRAFIJAMA? Žudnja za pravljenjem selfija skriva ozbiljan poremećaj!

Žena Selfi
Pixabay.com

Istraživači tvrde da osobe opsednute snimanjem selfija imaju psihičku dijagnozu zvanu “selfitis”.

 

Termin je prvi put spomenut 2014. godine kad je predloženo da američka psihijatrijska asocijacija razmisli o uvrštavanju “selfitisa” u poremećaje.

Selfi ili “selfie” (od engl. self: svoje), je autoportretna fotografija na kojoj je osoba fotografisala sebe fotoaparatom ili mobilnim telefonom. Oksfordski rečnik engleskog jezika  2013. godine je selfi je proglasio za reč godine.

Istraživači sa Nottingham Trent univerziteta tvrde da postoje tri vrste poremećaja zvanog selfitis.

Prvi je ograničen i podrazumeva slikanje sebe do nekoliko puta dnevno, bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Drugi je akutni, slikanje sebe nekoliko puta dnevno i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama. Treći je hronični, a osobe koje pate od tog se nekontrolisano slikaju i skoro sve selfije objavljuju na društvenim mrežama, bar šest puta dnevno. 

Termin “selfitis” je prvi put spomenut u jednom novinskom članku iz 2014. godine, u kome je predloženo da američka psihijatrijska asocijacija razmisli o uvrštenju “selfitisa” u poremećaje.
 
Nakon toga, istraživači su ispitali navedeni fenomen i došli do zaključka da je taj “poremećaj” zaista prisutan u društvu.Ispitano je 400 ljudi iz Indije, zemlje u kojoj većina koristi Facebook te je uspostavljena i skala ponašanja prilikom slikanja selfija sa svim mogućim uzrocima. Uključivali su samopouzdanje, traženje pažnje i društvenu konkurenciju.

U radu objavljenom u Međunarodnom časopisu za mentalno zdravlje i zavisnost stoji “da je kao i kod zavisnosti o internetu, koncept “selfitisa”, odnosno ovisnosti o slikanju selfija, počeo kao zabava, ali da je istraživanje kao i ovaj rad empirijski potvrdilo njegovo postojanje”.

Istraživači su naveli da će studija koju je napisao doktor Mark Grifits sa Nottingham Trent univerziteta pomoći pri razumevanju “interakciju čovek-računar, putem brojnih elektronskih uređaja”.