‘Optički nerv’ krao slike Yahoo korisnika

Korisnici Yahoo servisa nisu ni bili svesni da su mete agencije za nadziranje i praćenje korisnika interneta, sve dok Gardijan nije 27. februara objavio tajne dosijee britanske agencije za nadzor GCHQ.

Dosijei GCHQ-a pokazuju da je u periodu od 2008. do 2010. godine na snazi bio takozvani „Optički nerv” (Optic Nerve), program za špijuniranje koji je sakupljao fotografije Yahoo korisnika napravljenih računarskim kamerama razmenjivanih mejlom ili tokom onlajn konverzacija, piše Gardijan.

Sve te fotografije bivale su sačuvane u arhivu GCHQ-a, bez obzira na to da li je lice na fotografiji bilo pod prismotrom iz legalno opravdanih razloga ili ne.

Štaviše, u jednom šestomesečnom periodu tokom 2008. godine, agencija je prikupile fotografije od više od 1.8 miliona Yahoo korisnika, među kojima su bili i snimci sa eksplicitnim seksualnim sadržajem.

Na poziv birtanskog Gardijana i obelodanjivanje ovih podataka Yahoo je reagovao besno, navodeći da nisu imali informacije o spornom špijuniranju. Tom prilikom predstavnici Yahooa optužili su GCHQ da je ta agencija celu priču o nadziranju i špijuniranju korisnika, i njihovom pravu na privatnost, podigla na sasvim novi nivo.

Svakako je zanimljivo i to da GCHQ u svojim dosijeima navodi kako je bilo potrebno uložiti mnogo truda da se fotografije sa seksualno eksplicitnim sadržajem koje je prikupio “Optički nerv” sačuvaju od zloupotrebe zaposlenih u toj agenciji.

Zloupotreba od strane GCHQ-a u dosijeima nije dovođena u pitanje.

Za sada se zna da je program “Optički nerv” takođe podržala i američka Nacionalna agencija za bezbednost NSA.loading...