Ova aplikacija će zameniti WhatsApp?

Telegram je aplikacija za dopisivanje koja je otporna na špijuniranje od strane NSA, a broj njenih korisnika se iz dana u dan povećava od kada je WhatsApp postao deo Facebook-a

Vest da je Facebook kupio WhatsApp odjeknula je svetom poput bombe, a ovaj potez izrodio je novu zvezdu na marketima pametnih telefona. U pitanju je Telegram, aplikacija skromnog porekla slična WhatsApp-u, koja do sada nije nešto posebno bila zapažena, ali je njen rejting u danima nakon Facebook-ovog prisvajanja WhatsApp-a značajno skočio, a broj korisnika iz dana u dan sve više raste.

Značajan rast zabeležile su i druge slične aplikacije kao što su na primer TigerText i Confide.

Korisnicima koji ne odobravaju to što je Facebook kupio WhatsApp, ova aplikacija je odlična zamena, a pri tom i veoma sigurna jer je mnogo uloženo u zaštitu. Od kada je Edvard Snouden otkrio informacije o tome kako američka Nacionalna služba za bezbednost (NSA) špijunira ljude putem Facebook-a i interneta, ljudi sve manje poverenja imaju u bilo šta što ima veze sa ovom društvenom mrežom.

Telegram je napravio Pavel Durov, osnivač ruske verzije Facebook-a, VKontakte. Ova aplikacija za dopisivanje je bezbedna i otporna na špijuniranje od strane NSA zahvaljujući enkriptovanim porukama. Pre nego što se digla prašina oko Facebook-a i WhatsApp-a, broj njenih preuzimanja se svakog dana kretao se između 300.000 i 400.000, a posle ovoga broj novih korisnika se povećao tri puta.

Kada je WhatsApp pre neki dan iznenada prestao da radi, Telegram je zabeležio rast od 1.8 miliona ljudi. Trenutno je ova aplikacija na četvrtom mestu na iOS marketu, a ispred nje su jedino tri različite verzije Flappy Bird-a.

– Razlog broj jedan za podršku i razvoj ovakve aplikacije je bio da omogućim način komuniciranja kojem ne mogu pristupiti ruske i druge bezbednosne agencije, tako da mogu bezbedno da pričam satima – izjavio je Durov. Do sada je jedino jedan momak iz Rusije pronašao problem u sigurnosti, a na poklon je od Durova dobio 100.000 dolara.

Najbolja mogućnost Telegrama je što kombinuje funkcije WhatsApp-a i Snapchat-a, omogućavajući korisnicima da postave tajmere na “Secret” konverzacije koje su još sigurnije. Tajmer će omogućiti automatsko brisanje konverzacije kada istekne podešeno vreme.

Telegram je besplatan, a njegov tvorac uopšte nije zainteresovan da izvuče profit iz nje. Tako  je na pitanje kako planira da dospe na prvo mesto na marketu šaljivo odgovorio da je vegeterijanac i da mu se ne sviđa ideja da se takmiči sa pticama. Aplikaciju za Android možete preuzeti ovde, a za iOS ovde.loading...