Ovo će se mnogima svideti: Napravljen softver koji čita misli

'Kada čitate tekst iz novina ili knjige, čujete glas u svojoj glavi', objašnjava za 'Nju sajentist' Brajan Pejsli sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

– Mi pokušavamo da dešifrujemo moždanu aktivnost koja je povezana sa tim glasom da bismo stvorili medicinsko pomagalo koje će omogućiti paralizovanima ili osobama zarobljenim u sopstvenom telu da ponovo progovore – dodaje on, a piše Dejli mejl.

U prvim eksperimentima obavljenim 2011. naučnici su beležili moždanu aktivnost sedmoro pacijenta, koji su već bili podvrgnuti operaciji zbog epilepsije, dok su gledali u ekran na kome su prikazivani stihovi poznate dečje uspavanke, govor Abrahama Linkolna u Getisbergu i Kenedijev govor na inauguraciji.

Njihova moždana aktivnost praćena je dok su glasno čitali tekst i kada su ga čitali u sebi. Na osnovu izgovorenih podataka tim je uspeo da konstruiše personalni “dekoder” za svakog pacijenta koji je tumačio informaciju i pretvarao je u vizuelnu predstavu.

Zatim su “dekoder” povezali sa aktivnošću tokom čitanja u sebi i ustanovili da posredstvom snimanja mozga mogu da rekonstruišu određene reči o kojima su ispitanici razmišljali.

Oni se nadaju da će im ovaj sistem omoći da pročitaju misli ljudi koji su izgubili sposobnost govora, na primer, posle moždanog udara ili degenerativnih oboljenja, mada tehnika koja “prisluškuje” i reprodukuje misli i njene moguće posledice kod mnogih izazivaju strah.

Tim Univerziteta Kalifornije Berkli, koji je obavio prvi eksperiment, nastaviće istraživanje sa obolelima od afazije, neurološke bolesti koja oduzima sposobnost govora.