‘OVO JE POTPUNO LUDO’: Slučajno otkrivena baterija koja će u vašem telefonu TRAJATI VEČNO

Punjenje telefona
Pixabay.com

Prekratko trajanje baterija glavna je zamerka kod smartfona i laptopa, piše IFLScience.

 

Kako sve više postajemo bežično društvo, potreba da se svako malo moramo spajati negde kako bismo mogli koristiti svoje uređaje sve više postaje smetnja. I dok neki naučnici istražuju bežično punjenje, bilo bi dobro i kada bi same baterije postale znatno trajnije jer bi trebali manje o njima brinuti.

Beskrajno punjenje
A novootkrivena tehnologija obećava upravo to. Naučnici s Kalifornijskog univerziteta izumeli su bateriju koja se temelji na nanožicama, a koja se može ponovo puniti stotinama hiljada puta, što je znatan korak prema bateriji koju ne treba menjati.

Nanožice poseduju nekoliko karakteristika idealnih za elektroničko skladištenje i prenos. Izuzetno su provodljive i hiljadu puta tanje od ljudske kose, što znači da se mogu posložiti tako da osiguraju veliku površinu za prenos elektrona. Nažalost, nanožice su jako krhke, i brzo propadaju nakon opetovanog punjenja i pražnjenja.

Naučnici su prekrili zlatne nanožice manganovim dioksidom, te ih stavili u čahuru od gela koji je poput pleksiglasa. Ta kombinacija omogućuje da se pozitivne karakteristike nanožica ostanu nepromenjene, te da budu otporne na lomove.

Slučajno otkriće u igri
Mya Le Thai, vodeća autorka studije, napunila je i ispraznila bateriju do 200.000 puta bez loma nanožica i bez gubitka kapaciteta.

“Mya se igrala okolo, premazala je celu stvar s jako tankim gelom i počela isprobavati”, kaže viši autor Reginald Pener, vođa hemijskog odeljanja.

“Otkrila je kako samo koristeći gel, može prazniti i ponovo puniti bateriju stotinama hiljada puta bez da ova izgubi na kapacitetu.”

“To je ludo”, dodao je, “jer ove stvari obično naglo umru nakon 5.000 ili 6.000, ili najviše 7.000 puta.”

Naučnici veruju kako je kombinacija elektrolita iz gela koji je poput pleksiglasa, i manganovog oksida daje fleksibilnost i strukturu nanožicama, sprečava pucanje i time znatno produžuje njihov život.

“Ovako tretirane elektrode puno bolje zadržavaju svoj oblik, te su daleko pouzdanije”, objašnjava Thai. “Istraživanje je dokazalo kako elektrode baterije temeljene na nanožicama mogu imati dugi životni vek i da bi mogli pretvoriti takve baterije u stvarnost.”