OVO NISTE ZNALI: Evo kako su Viber, Twitter, Skype i Instagram dobili imena

Skajp Društvene mreže IT
Pixabay.com

Da li vam je ikada palo na pamet pitanje kako su Viber, Instagram, Skype i Twitter dobili imena?

 

Nama jeste, pa smo se poslužili Googleom – sa znanjem da se ispravno kaže Vajber, a ne Viber što je potvrdio i Atanas Rajkov – generalni direktor kompanije.

“Izvedenica Viber dolazi od reči ‘vibe’, što znači dobar osećaj, stoga ‘Vajber’ je pravilan izgovor mobilne aplikacije”, kazao je.

Ono što nismo znali jeste da je Twitter u fazi izrade nosio drugo ime – Twitch, pa i Jitter. Ptičica koja ga simbolizuje je bila tu svakako, a recimo da reč – tvit predstavlja uvredu u nekim kulturama.

“Kada sam vidio kako se piše Twitter, kada smo to postavili na sajt, kada sam vidio definiciju reči – znao sam da je to to”, kazao je Jack Dorsey, suosnivač Twittera.

Za Instagram, priča je slična. Naime, Kevin Systrom – suosnivač ove društvene mreže – tražio je reč koja opisuje situaciju “sada i ovde, u momemntu dok pričamo”.

Želeli su imati unikatno ime, pa su pronašli reč Instant Camera, koju su povezali sa telegramom. Kombinacijom tih reči nastao je Instagram, kakvog ga znamo danas.

Priča sa Skypeom je išla na sledeći način. Skype je kombinacija sky (nebo) i peer-to-peer. To su kreatori skratili na Skyper, da bi postali još unikatniji i neobičniji – ukinuli su slovo -r.loading...