Ovo su najpopularniji, a potpuno besplatni programi za obradu fotografija!

Kada su u pitanju najbolji besplatni programi za obradu i uređivanje fotografija, onda ovi alati ne smiju nedostajati ni na jednom računalu.

Profesionalni programi su veoma skupi, ali i njihove besplatne alternative obavljaju dobar posao i donose sve potrebne alate za obradu i uređivanje vaših fotografija.

Ovo su neki od najpopularnijih besplatnih programa za obradu i uređivanje fotografija, po preporuci portala download.ba:

GIMP

GIMP je besplatan program za obradu fotografija i odlična je alternativa za Adobe Photoshop. Program dolazi sa brojnim profesionalnim funkcijama za uređivanje slika i fotografija.

Izbor alata za obradu je ogroman, program nudi sve potrebne alate. Funkcije retuširanja i korekture kontrasta će zadovoljiti vaše potrebe. U nekoliko jednostavnih koraka možete smanjiti i izrezati slike.

GIMP nudi više nego mnogi skupi programi. Unatoč manjim nedostacima, instalacija se definitivno isplati. Program možete besplatno preuzeti ovde.

PAINT.NET

Paint.NET je jedna od najboljih besplatnih alternativa drugim skupim programima za uređivanje slika.

Paint.NET je besplatan softver za obradu slika koji je razvio Washington State University, uz pomoć Microsofta i bio je namenjen kao zamena za standardni MS Paint.

Međutim, Paint.NET nudi daleko više mogućnosti, uključujući alatke koje ćete pronaći samo kod skupih komercijalnih proizvoda. Zahvaljujući brojnim dodacima, možete prilagoditi i poboljšati program. Čak možete otvoriti Photoshop datoteke uz pomoć PSD plug-ina. Program možete besplatno preuzeti ovde.

PHOTOSCAPE

Photoscape je besplatan program koji omogućuje pregled, uređivanje i obradu fotografija.

Želite brz pregled svih digitalnih fotografija i optimirati ih sa jednostavnim alatima? Onda je besplatni Photoscape idealan program za vas.

Photoscape ima sve potrebne alate za rad sa digitalnim fotografijama. Osim pretraživača  slika, program sadrži i alate za jednostavno rezanje, uređivanja svetlosti i izoštravanje. Takođe, sadrži GIF animator kao i mnoge druge funkcije. Photoscape možete preuzeti ovde.

PICASA

Picasa je besplatan softver za organizaciju i obradu slika i video zapisa.

Picasa sortira sve slike i videozapise na hard disku prema datumu snimanja. Kada spojite digitalni fotoaparat sa računarom, Picasa preuzima sve slike jednim klikom.

Željene fotografije možete poslati putem e-maila, ispisati ili eksportovati. Takođe, možete da snimite foto CD-ove ili slike sačuvate na webu.

Jednostavnu obradu slika (npr. uklanjanje crvenih očiju ili dopunjavanje boje i sl.) možete obaviti odmah u programu. Slike možete preimenovati pojedinačno ili grupno. Ko želi može od svojih slika da napravi mali film sa muzikom i aplouduje ga na YouTube.

Najnoviju verziju Picase možete preuzeti ovde.

IRFANVIEW

IrfanView je besplatni preglednik slika sa svim važnim alatkama i podržava više od 60 formata datoteka.

IrfanView je izrastao u alat koji ne samo da može čitati preko 60 formata slika, nego i audio i video datoteka (WAV, AVI, MP3, OGG, MPG) i animiranih GIF-ova. Osim toga, možete brzo pregledati zbirke grafika i pokrenuti ugrađeni slide show. Tu su i jednostavni alati za uređivanje slika i grafički konvertor.

Najnoviju verziju IrfanView-a možete besplatno preuzeti ovde.