Pametni televizori će vladati tržištem u narednim godinama

Očekuje se da će do 2017. godine Smart TV uređaji dominirati tržištem u odnosu na standardne televizore sa ravnim ekranom.

Kada su se smart TV uređaji prvi put pojavili, naspram regularnih parnjaka sa ravnim ekranom, bili su znatno skuplji i često su imali loše implementirane smart mogućnosti koje su bile bagovite ili spore.

Danas je situacija drugačija – gotovo je nemoguće naći TV koji nije smart, a ovakva slika se neće menjati ni u budućnosti.

Business Insider izveštava da se do 2017. godine očekuje da će isporuka smart TV uređaja činiti 73 odsto ukupne isporuke televizora. Navodi se da se očekuje prodaja oko 25 miliona smart televizora u Americi do kraja 2016. godine. Iako deluje da je ova brojka velika, korisnici menjaju svoje TV uređaje mnogo češće zbog nižih cena.

Iako su set-top boxovi takođe popularno rešenje, očekuje se da će smart TV uređaji do kraja ove godine činiti najveći deo isporuke televizora. Takođe, pominje se značajan uticaj fragmentacije platformi.

Chromecst, LG i Roku su prigrlili otvorene platforme, gde se programerima daje sloboda da razvijaju aplikacije za uređaje, dok Samsung, Apple i nekolicina drugih nastupaju sa zatvorenim ekosistemom.