PAZITE DA VAS “PAUK” NE UPLETE U OPAKU MREŽU: Pojavio se novi kompjuterski VIRUS!

Tastatura
Pixabay.com

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić upozorila je danas na sve češće i masovnije sajber napade.

 

Ministarka je poručila da to nalaže dodatno jačanje kapaciteta u oblasti digitalne bezbednosti.

Matić je to izjavila povodom upozorenja Nacionalnog CERTA u Republici Srbiji RATEL-a o širenju novog kompjuterskog virusa “Spajder”.

Ona je upozorila da ovaj, kako ga je nazvala, maliciozni softver, kao i većinu kompjuterskih virusa, pokreću sami korisnici računara i mobilnih uređaja, zbog čega smatra da je najvažnija edukacija, kao i pravovremena reakcija nadležnih institucija.

Matić je u saopštenju dostavljenom medijima navela da je obaveštenje o načinu prenosa virusa i postupanjima u slučaju da je uređaj inficiran, izdao i Republički CERT – Kancelarija za IT i e-upravu.

Državna sekretarka, koja je i predsednik Koordinacionog tela za informacionu bezbednost, podsetila je da je pravni okvir digitalne zaštite ojačan usvajanjem i implementacijom Zakona o informacionoj bezbednosti, kojim su utvrđene mere zaštite i načini prijavljivanja i reagovanja na incidente.