Pazite šta tvitujete: Novi sistem će otkrivati sarkazam na Twitteru

Američka Tajna služba objavila je konkurs za nabavku programskog sistema za analizu podataka s društvenih mreža. Prema uslovima javnog konkursa, sistem mora da ima 'sposobnost da prepozna sarkazam i lažne pozitivne rezultate.'

Portparol Tajne službe Ed Donovan izjavio je kako agencija trenutno koristi analitički alat FEMA-e, ali da joj je potreban lični, i dodao je kako „nije da jedino tražimo detektor sarkazma.”

– Naš cilj je da u celosti automatiziramo proces nadgledanja društvenih mreža. Twitter je naše područje analize. Potrebna nam je analiza u realnom vremenu. Sposobnost prepoznavanja sarkazma i lažnih pozitivnih rezultata je samo jedna od 16 do 18 drugih stvari koje su nam potrebne – rekao je Donovan.

U javnom konkursu traži se i sposobnost nadgledanja velikih skupina podataka društvenih mreža, mogućnost deljenja podataka prema publici i geografskom položaju i analiza „atmosfere i trendova”.

Programski sistem mora da bude kompatibilan s Internet Explorerom 8, a njegova misija biće „očuvanje integriteta ekonomije i zaštita vođa države i stranih vođa država i vlada u poseti SAD-u.”