PAŽNJA Ovo su 10 najvećih HAKERA na svetu!

Zbog njih su mnogi izgubili živce, važne podatke i noćna mora su za mnoge banke i velike kompanije. Ovo je 10 najozloglašenijih hakera širom sveta.

1. Adrian Lamo, alijas Homeless Hacker

Adrian Lamo (33) stekao je hakersko ime onog trenutka kada je provalio u kompjutere “New York Timesa”, “Googlea”, “Yahooa” i “Microsofta”, pre nego što je uhapšen 2003. godine. Nadimak Homeless Hacker ili Haker Beskućnik stekao je zbog svoje navike da napade obavlja iz različitih internet kafea, stalno mijenjajući kompjutere. Nakon hapšenja, ustanovljeno je da pati od Aspergerovog sindroma. Poslije nagodbe sa policijom, odslužio je šestomesečnu kaznu u kućnom pritvoru.

2. Dženson Džejms Ančeta, alijas Resilient

Ančeta (30) je prvi haker koji je uspeo da upadne u kompjuterski sistem vojske SAD i tom prilikom pošalje milione spamovanih poruka širom interneta. Uspeo je da “zaposedne” više od 500.000 kompjutera na svetu, nakon čega je uspeo da paralizuje čitave gradove. Uhapšen je 2005. godine, kada se FBI agent na tajnom zadatku predstavio kao zainteresovani poslodavac. Ančeta je bio primoran da vrati sav novac koji je zaradio od hakovanja, kao i skupocene automobile, da plati dodatnu kaznu od 16.000 dolara i odsluži 60 meseci u zatvoru.

3. Astra

Haker poznat jedino pod nadimkom Astra nikada nije javno identifikovan, ali već duže vreme kruže glasine da je u pitanju 58-godišnji profesor matematike koji je priveden 2008. godine. Grčke vlasti objavile su da je Astra upao u sisteme avio-kompanija, ukrao vojnu tehnologiju i prodao je drugim državama. Navodi se da je njegove usluge “kupilo” oko 250 ljudi iz svih krajeva sveta. Šteta koju je naneo državi bila je u vrednosti od oko 360 miliona dolara.

4. Oven Voker, alijas Akill

Kada je 2008. godine policija uhapsila 18-godišnjeg Ovena Vokera, obelodanjeno je da upravo ovaj tinejdžer iz banaka ukrao više od 20 miliona dolara, tako što je hakovao 1,3 miliona kompjutera. Kada je počeo sa krađom, tek je napunio 17 godina. Ipak, od svog “posla” zaradio je svega 32.000 dolara, s obzirom na to da je on napisao programski kod pomoću kojeg su se drugi bogatili, a njemu dali minoran deo zarade. Nije otišao u zatvor, već je morao da plati kaznu u isnosu od 11.000 dolara. Danas radi u nekoliko kompanija kao savetnik za onlajn bezbednost.

5. Kevin Poulsen, alijas Dark Dante

Kevin Poulsen (49) je zvanično prvi Amerikanac kojem je nakon izlaska iz zatvora zabranjena upotreba kompjutera. Krajem osamdesetih godina prošlog veka, Poulsen je hakovao telefonske linije. Čak je uspeo i da hakuje liniju radija Kiss FM, koja je 102. slušaoca koji se javi nagrađivala automobilom porše. Naravno, Poulsen je bio 102. po redu. Odslužio je petogodišnju zatvorsku kaznu, nakon koje je dobio zabranu korišćenja kompjutera u periodu od tri godine. Danas piše za sajt Wired, a možete ga kontaktirati putem Twittera. Ukolko vas zanimaju osnovne lekcije iz hakovanja.

6. Džonatan Džejms, alijas Comrade

Ovaj haker imao je samo 24 godine kada je izvršio samoubistvo u kupatilu svog doma u Majamiju. Džonatan Džejms je prvi maloletnik u istoriji SAD koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog hakovanja. Kada je imao 15 godina, upao je u sistem Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država, kao i u kompjutere Svemirske agencije (NASA). Tom prilikom ukrao je softver u vrednosti od 1,7 miliona dolara. Osuđen je na 6 mjeseci kućnog pritvora i uslovnu kaznu dok ne napuni 18 godina. U poruci koju je policija pronašla pored njegovog beživotnog tela, pisalo je: “Nemam poverenja u naš pravosudni sistem. Možda će moja dela, kao i ovo pismo, poslati snažnu poruku javnosti. Izgubio sam kontrolu nad situacijom i ovo je moj način da je vratim.”

7. Vladimir Levin, alijas nepoznat

Levinov život je poput prave filmske priče. Sa još trojicom “kolega” ukrao je 10,7 miliona dolara iz nekoliko stotina banaka širom sveta, pritom uopšte ne koristivši internet. Koristio je telekomunikacione sisteme, i slušao korisnike kako diktiraju službenicima banke brojeve svojih računa i pin kodove. Osuđen je na tri godine zatvora. Njegovo današnje prebivalište, kao ni godine starosti, nisu poznati.

8. Geri Mekinon, alijas Solo

U periodu od februara 2001. do marta 2002. godine, Geri Mekinon (46) hakovao je oko 100 servera američke vojske i NASA. Sve to je uradio iz kuće ujne svoje devojke u Londonu, sa starog računara koji niko nije koristio. Oštetio je američki budžet za ogroman novac, pritom ostavljajući ponižavajuće poruke: “Vaš bezbednosni sistem je sr**e. Ja sam Solo. Nastaviću da vas napadam na najvišim nivoima”. Kasnije je za sajt Wired dao izjavu kako je, hakujući u kopjutere NASA, pronašao brojne podatke o vanzemaljcima. Trenutno živi u Britaniji.

9. “Syrian Electronic Army”

Ova jedinstvena hakerska grupa nastala je 2011. godine, i podržavala je režim sirijskog predsdnika Bašara al sada. Iako nije toliko sofisticirana, brojnost njenih hakera je najveći problem. Napadaju sve koji im ne odgovaraju. Naravno, imaju i svoj Twitter nalog.

10. “Anonymous”

Popularni “Anonimusi” su najozbiljnija od tri hakerske grupacije. Snažno politički motivisani, “borci protiv nepravde” kako sebe nazivaju, nastali su 2003. godine, a u žižu javnosti dospeli su nakon objavljivanja identiteta članova ozloglašenog “Kju Kluks klana”, rasističke organizacije u SAD. Trenutno su u ratu sa Islamskom državom, koji su objavili nakon tragičnog napada na francuski satirični list “Charlie Hebdo”, u januaru ove godine.