PAŽNJA! Whatsapp ima UŽASNI NEDOSTATAK koji bi mogao DA VAM UNIŠTI ŽIVOT

Hakeri bi mogli da iskoriste strašan nedostatak ove društvene mreže i upadnu ljudima u njihove Whatsapp naloge, nakon čega bi imali mogućnost da šalju lažne poruke

Pixabay.com

Hakovanje može sa sobom doneti užasne posledice jer postoji mogućnost da se slanjem lažnih poruka unište ne samo međuljudski odnosi već i čitave karijere.

Tim stručnjaka koji je ovo otkrio odmah je upozorio čelnike Whatsapp-a ali i dao britanskom Metrou objašnjenje na koji način je moguće upasti u grupni čet i slati lažne tekstove.

Oni tvrde, kako ističe Metro, da dovoljno motivisani haker može da izmeni nečije poruke u grupnom četu, bukvalno “stavljajući mu reči u usta”.

Koriste funkciju “citat” (“quote”) u grupnom razgovoru kako bi promenili identitet pošiljaoca, nakon čega se poruka pojavljuje kao da je došla od osobe koja čak i nije u grupi.

Pixabay.com

Sve ovo podrazumeva prethodno hakovanje Whatsapp algoritama koji šifruju poruke tako da samo pošiljalac i osoba kojoj je poruka namenjena mogu da je vide.

– Nakon dešifrovanja komunikacije na Whatsapp-u uspeli smo da vidimo sve parametre koji su zaista poslati između verzije ove društvene mreže na telefonu i njene verzije na kompjuteru. Ovo nam je omogućilo da ih kontrolišemo i da tragamo za bezbednosnim problemima – objašnjava tim stručnjaka.

Ovim pitanjem pozabavio se i zvanični Whatsapp.

– Pažljivo smo se pozabavili ovim problemom. Došli smo do zaključka da je u pitanju isti slučaj kao sa lažiranjem mejla. Ovaj problem nema veze sa 1 na 1 komunikacijama i pouzdano tvrdimo da poruke mogu pročitati samo osoba koja šalje i osoba koja prima poruku – izjavio je predstavnik Whatsapp-a za Metro, nakon upozorenja IT stručnjaka..

Zabranili su račune koji pokušavaju da modifikuju Whatsapp kako bi se bavili neprimerenim radnjama i sarađuju sa IT zajednicama iz nekoliko zemalja kako bi edukovali ljude o lažnim vestima i lažnim informacijama.