Hakovanje može sa sobom doneti užasne posledice jer postoji mogućnost da se slanjem lažnih poruka unište ne samo međuljudski odnosi već i čitave karijere.

Tim stručnjaka koji je ovo otkrio odmah je upozorio čelnike Whatsapp-a ali i dao britanskom Metrou objašnjenje na koji način je moguće upasti u grupni čet i slati lažne tekstove.

Oni tvrde, kako ističe Metro, da dovoljno motivisani haker može da izmeni nečije poruke u grupnom četu, bukvalno “stavljajući mu reči u usta”.

Koriste funkciju “citat” (“quote”) u grupnom razgovoru kako bi promenili identitet pošiljaoca, nakon čega se poruka pojavljuje kao da je došla od osobe koja čak i nije u grupi.

Pixabay.com

Sve ovo podrazumeva prethodno hakovanje Whatsapp algoritama koji šifruju poruke tako da samo pošiljalac i osoba kojoj je poruka namenjena mogu da je vide.

– Nakon dešifrovanja komunikacije na Whatsapp-u uspeli smo da vidimo sve parametre koji su zaista poslati između verzije ove društvene mreže na telefonu i njene verzije na kompjuteru. Ovo nam je omogućilo da ih kontrolišemo i da tragamo za bezbednosnim problemima – objašnjava tim stručnjaka.

Ovim pitanjem pozabavio se i zvanični Whatsapp.

– Pažljivo smo se pozabavili ovim problemom. Došli smo do zaključka da je u pitanju isti slučaj kao sa lažiranjem mejla. Ovaj problem nema veze sa 1 na 1 komunikacijama i pouzdano tvrdimo da poruke mogu pročitati samo osoba koja šalje i osoba koja prima poruku – izjavio je predstavnik Whatsapp-a za Metro, nakon upozorenja IT stručnjaka..

Zabranili su račune koji pokušavaju da modifikuju Whatsapp kako bi se bavili neprimerenim radnjama i sarađuju sa IT zajednicama iz nekoliko zemalja kako bi edukovali ljude o lažnim vestima i lažnim informacijama.