Pet korisnih trikova uz pomoć kojih ćete ubrzati svaki iPhone

Imate nešto stariji iPhone i generalno gane biste menjali, ali aplikacije počinje da vam koče i rad mu je otežan? Evo saveta kako da ga ubrzate i 'podmladite' vaš mobilni telefon.

Većina za probleme sa starijim modelima krivi pojavu iOS 7 kao i brojne animacije koje je ta verzija Apple-ove mobilne platforme donela. Ipak, tužna je istina da su novije aplikacije optimizovane za najsvežiji hardver.

Ipak, šta onda raditi ako nismo u mogućnosti da kupimo novi telefon?

Gašenje nepotrebnih aplikacija – mit ili istina?

Brojne stranice pružaju besmislene savete poput gašenja aplikacija iz multitasking interfejsa i slično. Istina, postoje aplikacije koje obično uistinu rade u pozadini i crpe resurse sistema i čije gašenje će vam ubrzati rad. Takve su na primer Skype, navigacione aplikacije, Spotify i sl.

Ipak, ovo je pre urbana legenda nego način da ubrzate rad iPhone-a. Aplikacije su do danas značajno napredovale, a većinu vremena Apple-ov sistem automatski oslobađa resurse – kad god je to potrebno. Naravno, to ne važi nužno u slučaju da je korisnik napravio jailbreak i instalirao aplikacije iz Cydije, koje služe za postizanje ‘stvarnog multitaskinga’, piše Tportal.hr.

Battery Doctor

Nešto bolje baratanje memorijom se možda može izvesti i pomoću besplatne aplikacije na App Store-u pod nazivom Battery Doctor, a koja će usput pomoći i u optimizaciji potrošnje uređaja. S obzirom na to da je aplikacija zvanično odobrena od Apple-a i da je u Store-u, sigurno je da neće učiniti ništa loše po uređaj.

Zaboravite na igranje zahtevnih igrica

Isto tako, valja zaboraviti na poboljšanje performansi u igrama, koje jednostavno zahtevaju najnoviji mogući hardver. Šta god korisnici činili, šansa za dobijanje fluidnog broja frejmova u praksi je ravna nuli – osim ako ta aplikacija nema kakve postavke za smanjenje kvaliteta.

Stariji modeli se jednostavno „bolje osećaju” na starijim verzijama iOS-a

Kad je tek postao dostupan, iOS u verziji 7 je bio prilično problematičan za starije uređaje (pa i neke novije, ako se uzmu u obzir iPad tableti). Međutim sa verzijom 7.1 brojne stvari su ispeglane, a delove „vizuelno primamljivog” materijala koji crpi resurse je uvek moguće deaktivirati.

Nezavisno od toga, stariji uređaji poput iPhonea 4 se i dalje „najbolje osećaju” na iOS platformi u verziji 6.x. One koji sumnjaju brzinu izvođenja aplikacija na iOS 6.x, svakako vredi uputiti na test koji su napravili na stranici Ars Technica.

Proverite slobodnu memoriju telefona

Možda najvažnija stavka u optimizaciji iPhone-a jeste proveriti slobodnu memoriju uređaja. U slučaju da je prostora za skladištenje ostalo (pre)malo, događa se situacija slična onoj na SSD pogonima u računarima – performanse postaju sve lošije.

S obzirom na to da korisnici neretko skupe na desetine nepotrebnih aplikacija i da se fotografije i filmići iz uređaja nikad ne smeštaju negde drugde, mesta za poboljšanje svakako ima.

Izbrišite cookie

Tu u priču ulazi i brisanje cookie-ja iz Safarija. Brojne Mac-ove stranice iz nekog razloga savetuju resetovanje, pa čak i restore uređaja, u slučaju da je situacija zaista neupotrebljiva.