Pitali su robota ŠTA JE SVRHA ŽIVOTA: Njegov odgovor je sve ZGROZIO

Robot
Printscreen

U poslednje vreme se gotovo svakodnevno raspravlja o koristima, ali i opasnostima, veštačke inteligencije, ali sada se i mišljenje robota čulo pravo iz njegovih usta.

 

Dok je razgovarao s robotičarom Davidom Hansonom, pomalo jezivi robot po imenu Sofia otkrio/otkrila je kako “bi želela ići u školu, stvarati umetnost, imati porodicu… i uništiti ljude.”

Iako se navodno radi o bezopasnoj šali, odgovor bi mogao preplašiti one koji se boje robotskog ustanka, a među kojima su i Stiven Hoking i Elon Musk, koji su obojica upozorili kako bi veštačka inteligencija mogla uništiti ljudsku vrstu.

U videu američke stanice CNBC, američki robotski dizajner David Hanson ispituje Sofiu, pomalo jezivo realističnog robota dizajniranog za rad u zdravstvu, obrazovanju i uslužnim delatnostima.

Sofia deluje poput ljudske žene s lagano gumenastom kožom i u stanju je napraviti brojne izraze lica koji deluju potpuno prirodno, kao i uspostaviti lični kontakt pomoću kamera koje se nalaze u njenim očima. Računalni algoritam u njenom ‘mozgu’ u stanju je prepoznati lica i uspostaviti kontakt očima.

Koža robota napravljena je od materijala po imenu “Frubber”, dok joj brojni sitni motori omogućuju da se, na primer, nasmeši. Android je sposoban razumeti govor i pamtiti interakcije, uključujući i lica, pa s vremenom postaje sve pametniji.

– Njen je cilj postati svesna, kreativna i sposobna poput čoveka – objašnjava dr Hanson.

“U budućnosti, nameravam raditi stvari poput odlaska u školu, studiranja, stvaranja umetnosti, započinjanja svog vlastitog posla, pa čak imati i svoj vlastiti dom i porodicu, ali još zakonski nisam osoba, i ne mogu raditi te stvari”, kaže Sofia.

Ali to bi se moglo promeniti u budućnosti.

– Verujem kako će doći vreme kada se roboti neće moći razlikovati od ljudi – kaže dr Hanson.

“Za dvadeset godina čovekoliki će roboti hodati među nama, pomagaće nam, igrati se s nama, učiti nas, pomagati nam spremati namirnice. Mislim da će veštačka inteligencija evolvirati do tačke kada će nam stvarno postati prijatelj.”

Ali nakon što je to izjavio, pitao je robota, “Želiš li uništiti ljude”, na šta je Sofia odgovorila “Uništiću ljude”.

Dr Hanson se samo nasmeao na taj odgovor, ne uzimajući Sofiu za ozbiljno.

Nedavno je istraživanje pokazalo kako jedna od tri osobe veruje kako će razvoj veštačke inteligencije predstavljati ozbiljnu pretnju čovečanstvu unutar sledećeg stoleća. A preko 60% se boji kako će roboti prouzrokovati smanjenje radnih mesta u sledećih 10 godina.

Jedva malo manje od polovine ispitanika suprotstavlja se nameri da roboti ili programi budu opremljeni emocijama ili ličnošću.