PLAŠITE SE ZUBARA? Naučnici tvrde da će vam u tome pomoći VIRTUALNA REALNOST!

Virtualna realnost
Pixabay.com

Virtualna stvarnost u medicini još uvek se testira, ali prvi rezultati pokazuju da često pomaže pacijentima. Tim britanskih naučnika odveo je svoje pacijente na plažu kako bi im smanjio bol...

 

Pacijenti koji posećuju virtualnu plažu dok su kod zubara gotovo ne osećaju bol, otkrili su britanski naučnici.

U studiji objavljenoj u magazinu “Environment & Behaviour”, tim istraživača Univerziteta u Plimutu, Ekseteru i Birmingemu istražio je koliko ovakva iskustva mogu da pomognu pacijentima toekom rutinskih dentalnih operacija, a rezultati su u najmanju ruku ohrabrujući.

Pacijenti koji su pristali na istraživanje šetali su se po virtualnom gradu i po plaži, a iz tima znanstvenika kazali su da su kod onih koji su se šetali po plaži primećeni bitno niži nivoi stresa i bola.

Naše istraživanje pokazalo je da ovakva upotreba tehnologije može da pomogne pacijentima. Upotreba virtualne stvarnosti u medicini je u porastu, ali potrebno je više uzoraka da bismo imali precizniji dokaz i da bi se popravilo iskustvo pacijenta – kazao je voditelj tima Karin Tanja-Dijkstra.

U timu se nadaju da će ovakve metode uveliko olakšati i stručno usavršavanje praktikantima, tako da bi uspeh istraživanja mogao biti višestruk, piše Science Daily.