POLICIJA UHAPSILA TINEJDŽERA: Hakovao profile poznatih sa milionima pratilaca

Ovoga petka na Floridi u mestu Tampa uhapšen je 17-godišnji G.C. internet nadimka Kirk, za kojeg policija osnovano sumnja da je pristupao računarima i internim sistemima Twitter-a bez ovlašćenja.

Tviter
Beta

Drugim rečima, on je bio mozak operacije kojom su, socijalnim inženjeringom i ciljanim telefonskim i e-mail phishingom, kompromitovani zaposleni Tviter-a da bi se preko njihovih računa pristupilo alatima za administraciju.

To je rezultovalo pokušajem hakovanja 130 korisnika Tviter-a, odreda poznatih i slavnih osoba sa milionima pratilaca. S 45 računa poslate su prevarantske poruke (na temelju kojih su hakeri i ponešto zaradili na bitcoinima), u 36 inboxa je provaljeno, a za 7 korisnika potvrđeno je i da su preuzeti istorijski podaci. Osim K. optužnice su zaradili i M.S.nadimka “Chaewon” iz Ujedinjenog Kraljevstva i N.F. nadimka “Rolex” sa Floride.

Oni su pod sumnjom da su bili suučesnici u najvećem uspešnom hakerskom napadu na Tviter ikada. U istrazi su ulestvovali istražitelji FBI-a, koji su uz pomoć Coinbasea i američke poreske uprave uspeli dobiti određene podatke o bitcoin walletima koje su napadači koristili za prevaru. Analizom tih podataka došli su i do e-mailova i IP adresa, a potom i do identiteta ovih trojice osumnjičenih.loading...