Ponovno aktivna stara INTERNET PREVARA: Na OVAKAV MEJL ni slučajno ne odgovarajte

Haker
Pixabay.com

Već nekoliko godina unazad preko leta ovakve poruke kruže Internetom, a njihovi pošiljaoci uspešno uspevaju da prevare na stotine ljudi. Zato, ako dobijete mejl ovakve sadržine, ne nasedajte!

 

Leto je vreme odmora, ali i komplikovane internet prevare koju već nekoliko godina uspešno izvode sajber-lopovi na taj način izvlačeći novac od stotina građana.

Kako prevara “radi”?

Počinioci na još do sada neutvrđen način preuzimaju nadzor nad elektronskom poštom i koriste već postoje kontakte, bez znanja stvarnog korisnika, šalju poruke sadržaja koji upućuje na to da se navedena osoba nalazi u inostranstvu i da prijateljski traži novac kako bi mogla da se vrati kući.

Ukoliko primalac takve poruke nasedne i odgovori pošiljaocu, sledi dostavljanje broja računa i načina uplate novca. Stvarnim korisnicima kompromitovanih adresa elektronske pošte onemogućen je dalji pristup i korištenje pošte, ali dok oni odreaguju, prevara je već izvršena.

Sadržaj poruke obično glasi ovako: 

“Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Tursku, i moju torbu, u kojoj je bio pasoš i kreditne kartice su mi ukrali. Ambasada će mi pomoći i dozvoliti da letim bez dokumenata, samo moram da platim kartu i podmirim račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 2.000 evra da pokrijem troškove. Moram da budem na prvom sledećem let. Mogu ti proslediti detalje o tome kako mi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!”

Ukoliko vam, kao u navedenom primeru, naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kog razloga, dobro razmislite i proverite sve okolnosti. Za početak, pokušajte da nazovete prijatelja “u nevolji” ili neku njemu blisku osobu. Ukoliko smatrate da se radi o prevari ili nekom drugom kažnjivom ponašanju, događaj prijavite policiji.



loading...