POSLUŠAJTE SAVET STRUČNJAKA: Ako želite da sprečite hakerske napade, OVOGA MORATE DA SE PAZITE!

Hakeri
Pixabay.com

Ponašanje na društvenim mrežama mnogo je bitnije od tehničke sofisticiranosti.

 

Verovali ili ne, ali hakeri danas više pažnje posvećuju vašim profilima na društvenim mrežama nego upadima u same računare. Barem tako kaže jedan od bivših zaposlenih u američkoj Državnoj bezbednosnoj agenciji (NSA).

KAKO HAKUJU?

Hakeri se trude da, obilazeći vaše LinkedIn ili Facebook profile, kao i Internet stranice firmi u kojima radite ili škola koje pohađate, prikupe sve vaše kontakte. Potom, svi ti ljudi dobiće spam pomoću nekog od čestih “malware” programa.

 

Onih nekoliko lakovernih (a takvih uvek ima) koji pokrenu “malware” postaće žrtve i hakeri će češljati njihove mejlove kao i naloge na svim društvenim mrežama, kako bi pronašli vaše prepiske sa tim prijateljima ili poznanicima.

Onda ćete od tih lakovernih kontakata dobiti e-mail sa opasnim atačmentom koji je teško razlikovati od bezbedne uobičajene poruke, jer je povezan sa samom konverzacijom. Na primer, ako haker pročita da planirate da sa nekim izađete na večeru, onda će u ime te osobe a vam pošalje poruku u kojoj će kao prilog biti prikačen meni nekog restorana – a zapravo posredi je prevara i hakerski napad.

Ovako dobro osmišljeni napadi mogu zavarati i zavući se pod gard čak i onih koji vladaju novim tehnologijama, jer vam zaraženi sadržaj dolazi od stvarne osobe u koju imate poverenja.

KAKO SPREČITI?

Veoma je teško sprečiti ovakve napade. Nimalo praktično i prilično radikalno rešenje je da prestanete da klikćete na linkove i da otvarate priloge u porukama, ali to je često nemoguće, naročito ako je, na primer, reč o prepiskama sa poslovnim partnerima. Ipak, evo šta možete da uradite kako biste se koliko-toliko zaštitili:

– Redovno ažurirajte aplikacije i programe, kao i operativni sistem, Internet pretraživače, Flash, Javu, itd.

– Ograničite privatnost na društvenim mrežama tako da niko ne može da vidi vaš spisak prijatelja.

– Tretirajte sadržinske mejlove od prijatelja isto onako kako biste tretirali i anonimne – pazite se fajlova sa najopasnijim ekstenzijama, kao što su .exe ili .zip.

– Ako nešto u startu deluje sumnjivo, najbolje je da pozovete pošiljaoca i proverite legitimnost dobijenog mejla.