Nije tajna da je programiranje oblast u kojoj se najlakše dolazi do posla i odlične zarade ako posedujete potrebna znanja.

 

Velika potražnja za iskusnim programerima, koji se odlično snalaze prilikom pisanja kodova, navela je mnoge da započnu školovanje u oblasti IT-ja kako bi što pre došli do brojnih benefita koje nudi ovaj sektor.

O tome koliko je programiranje postalo popularno širom sveta, svedoče i brojni sajtovi na kojima ćete pronaći besplatne online kurseve preko kojih možete ući u IT svet, čak iako ste apsolutni početnik. U nastavku vam predstavljamo 5 sajtova koji vam omogućavaju da napravite prve korake ka veoma plaćenom zanimanju programera.

1. Codecademy

Codecademy je sajt na kome vrlo brzo možete steći osnovna programerska znanja. Ova platforma funkcioniše tako što korisnicima omogućava interaktivno učenje kroz teorijski deo, a zatim i kroz pisanje najjednostavnijih kodova i njihovu proveru. Na ovom sajtu možete naučiti da pišete kodove u najpopularnijim jezicima, kao što su HTML & CSS, JavaScript, PHP, Java, jQuery…

2. Codewars

Za razliku od prethodnog sajta, Codewars se bazira na učenju kroz zabavu. Sticanje programerskih znanja na ovoj platformi slično je prelaženju nivoa dok igrate video-igrice. Pred vama se nalaze razni izazovi, koji vas podstiču da napišete kompleksniji kod od prethodnog, i tako usavršavate veštine snalaženja u programskim jezicima JavaScript, Java, C++, C#, Swift i drugim.

3. Coursera

Na ovom sajtu ćete pronaći brojne online kurseve koje vode profesori sa univerziteta širom sveta. Učenje preko Coursera najsličnije je tradicionalanom pohađanju predavanja, s tim što vam ovako usavršavanje onemogućava da, u slučaju nejasnoća, dobijete dodatno pojašnjenje. Uz to, pomenuta platforma vam neće biti od pomoći ni ukoliko želite da proverite svoje znanje.

4. edX

edX vam pruža priliku da na jednom mestu pronađete više od 100 kurseva sa programerskom tematikom. Pomenuti sajt pokrenut je od strane Univerziteta Harvard, a na njemu možete usavršiti najtraženije programske jezike poput jezika Java, C#, Python i ostalih.

5. Udacity

Reč je o interesantnoj platformi, koja vam nudi individualne kurseve, s ciljem da steknete specifična znanja za određenu programersku karijeru. Na ovom sajtu možete usvojiti veštine koje se traže u web programiranju, u radu sa bazama podataka, kreiranju web stranica… Iako je većina kurseva besplatna, važno je istaći i da oni koji nude kompleksnija znanja zahtevaju pretplatu korisnika.