PRATI SVAKI KONTAKT: IT firme prave aplikaciju za otkrivanje zaraženih korona virusom

Kompanije Apple i Google zajedničkim snagama razvijaju tehnologiju koja će omogućiti da dobijemo obaveštenje ukoliko smo nedavno bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Pixabay

Otkako se SARS-CoV-2 pojavio, i vlade i proizvođači tehnologije razmatraju sisteme koji će omogućiti da se preko mobilnih telefona prati kuda se ljudi kreću i sa kim dolaze u kontakt. U pojedinim zemljama su ovi sistemi već implementirani. Takozvane aplikacije za praćenje kontakata (contact-tracing) pomažu zvaničnicima javnog zdravlja da preduhitre širenje virusa, što bi na kraju dovelo do smanjenja potrebe za fizičkom distancom, prenosi RTS.

S druge strane, ovi sistemi neminovno dovode do kršenja prava privatnosti. Ako bi pali u pogrešne ruke, sirovi podaci o lokacijama mogu da otkriju bilo šta o nama, počev od političkih opredeljenja i angažmana, novinarskih izvora, pa do preljube.

Kako se ovi sistemi pojavljuju, timovi stručnjaka za kriptografiju pokušavaju da urade naizgled nemoguće – da razviju sisteme za praćenje kontakata bez mogućnosti nadzora, razvijajući aplikacije koje obaveštavaju korisnike koji su potencijalno izloženi virusu, ali bez stavljanja na uvid osetljivih podataka o lokaciji. Pokušavaju da sačuvaju privatnost zaraženog, ali da sve koji su bili u njegovoj blizini obaveste da je zaražen.

Jun Vilijam Ju, profesor matematike na Univerzitetu u Torontu koji je sarađivao sa kanadskom vladom na razvoju programa za praćenje kontakata, tvrdi da je ovo moguće. Ričard Džanda, profesor prava specijalizovan za privatnost na Univerzitetu Mekgil koji je radio na istom projektu, takođe veruje da je moguće razviti takvu aplikaciju.

– Pokušavamo da omogućimo da se ovo izvede sa pristankom i zaštitom privatnosti, i da, kad virus prođe, ne zažalimo što smo slepo predali informacije koje nije trebalo organima vlasti – navodi Džanda.

Kompanije Apple i Google planiraju da isprva omoguće aplikacijama nezavisnih izdavača da na njihovim operativnim sistemima (iOS i Android) glatko funkcionišu, ali im je namera da eliminišu potrebu da se instaliraju posebne aplikacije kako bi ohrabrili ljude da učestvuju u ovom programu.

Veruju da je njihov pristup koji je osmišljen tako da učešće bude dobrovoljno i anonimno, u potpunosti uvažava privatnost korisnika. Njihov metod za praćenje kontakata bi koristio blutut signal sa pametnog telefona kako bi utvrdio s kim je njegov vlasnik proveo dovoljno vremena da bi bio u opasnosti da se zarazi.

Ukoliko bi se kasnije ispostavilo da je neko od osoba sa kojima ste bili u kontaktu pozitivan na novi koronavirus, svi koji zadovoljavaju ovaj kriterijum dobili bi obaveštenje od aplikacije. Aplikacija neće čuvati podatke o lokaciji i lične podatke.

U zajedničkoj izjavi koju su objavili u Apple i Google naglašavaju da je privatnost, transparentnost i dobrovoljni pristanak od ključnog značaja za uspeh ovog projekta.

– Javno ćemo objavljivati sve informacije o radu aplikacije za sve koji žele da ih analiziraju – tvrde čelnici ove dve najmoćnije tehnološke kompanije.

Očekuje se i da će američki predsednik Donald Tramp održati ovu inicijativu na narednoj konferenciji za štampu.