Prepoznajte lažnu vest na Fejsbuku

Fejsbuk
Pixabay.com

Borba protiv lažnih Facebook vesti traje nekoliko meseci i prvi rezultati su tu. Da li vi znate da prepoznate lažne Facebook vesti.

 

Kompanija Facebook je pre nekoliko meseci krenula u snažnu kampanju umanjivanja dometa i uticaja izmišljenih priča koje kruže tom društvenim mrežom, devalvirajući sadržaj koji korisnici prijave kao lažan, javlja MN Newsletter.

Sada uvodi i novi alat za borbu protiv širenja dezinformacija. Kada korisnici prijave vest kao lažnu ili sumnjivu aktivnost primete posebni Facebook-ovi algoritmi, ona će biti prijavljena partnerima koji se bave proverom istinitosti.

U slučaju da stručnjaci barem dve takve partnerske organizacije potvrde da vest nema uporište u stvarnosti, ispod nje će se, kad god se pojavi na News Feed-u, pojaviti i upozorenje “Disputed by=85”.

Facebook neće direktno vesti proglašavati lažnim, već će navesti da su ih “osporili” ugledni analitičari. Neki od njih su Snoups, poznati portal koji već godinama proverava razne urbane legende i lažne priče sa Interneta, kao i Politifakt, američki politički sajt koji odrađuje sličan posao provere istinitosti političkih izjava.