Nova epidemija telefonskih prevara zavladala je među korisnicima PC-ja, a kriminalci se često predstavljaju kao službenici Majkrosofta.

 

Na samom vrhu obmana, nalaze se pozivi samozvanih službenika Majkrosofta koji navodno pružaju tehničku podršku za rešavanje problema na vašem računaru. Njihovom sugestijom, korisnici instaliraju zlonamerni program koji omogućava kriminalcima da nesmetano preuzmu lične podatke korisnika.

Iako su ovakve prevare uobičajene od nastanka modernih računara, poslednjih meseci su poprimile pravu epidemiju. Zbog ovog problema je prošle nedelje održan samit kompanije Kasperski, sa ciljem da se korisnicima skrene pažnja o potencijalnim opasnostima.

Najčešće se kradljivci podataka odlučuju da pozovu korisnike na fiksni telefon, pa usavršenim verbalnim sposobnostima pokušavaju da ubede sagovornika da nešto nije u redu sa njihovim kompjuterom.

Najčešći izgovor je unapređenje bezbednosti, zbog čega bi navodno morali da instaliraju “novi antivirus program” .

Prevare se najčešće dešavaju danju pa su žrtve starija lica, penzioneri i nezaposleni. 

– Ne postoji niti jedan jedinstveni recept kako bi se zaštitili osim opreza! Ko normalan zove osobu na fiksni telefon kako bi joj rekao da nešto nije u redu sa računarom? Ipak, mnogo uigranih timova prevaranata, rade na usavršavanju tehnika prevare, pa zbog toga i raste broj ljudi koji su ugroženi jer su im otkriveni lični podaci, šifre  kartica a mnogima je konto na bankovnom računu ostao prazan – izjavio je stručnjak za bezbednost kompanije “Kasperski”, Dejvid Džejkobi.

Iz kompanje navode da će nastaviti sa unapređenjem programa za zaštitu računara, ali je još uvek preduslov da ostanemo bezbedni visok stepen opreza, piše britanski Ekspres.