PRIVATNOST JE NAJVAŽNIJA: Gugl počinje da obaveštava korisnike kada im ukradu šifru

Google je predstavio novu Chrome ekstenziju pod imenom Password Checkup koja proverava da li su korisnička imena i šifre koje koristite procurele prilikom ranijih hakerskih napada i bezbednosnih incidenata.

Šifra
Pixabay.com

Ekstenzija se aktivira svaki put kada krenete da se logujete na neki nalog.

Password Checkup uzima korisničko ime i šifru koju ste uneli i proverava ih u svojoj bazi sa preko 4 milijarde rezultata koje su Google inženjeri sakupili iz svih javnih curenja podataka proteklih godina.

Ako se vaša šifra ili koirsničko ime pronađu u bazi, ekstenzija će izbaciti mali prozor sa upozorenjem da je potrebno da promenite svoje podatke.

Sudeći po Googleu, aplikacija je napravljena sa velikom brigom o podacima koricnika, pa tako ni Google, ni potencijalni napadači ne mogu da ih zlupotrebe.

Password Checkup je osmišljen zajedno sa stručnjacima za kriptografiju sa Stenford univerziteta kako bismo bili sigurni da Google nikada ne sazna vaše korisničko ime i šifru, stoji u saopštenju kompanije.

Pritom, ekstenzija ne proverava pojedinačno korisničko ime i šifru, već to čini u paketu, pa tako nećete dobiti notifikaciju kada koristite proste šifre kao što je “123456”, već samo kada se poklope korisničko ime i šifra.