Količina materijala koja se svakog sekunda prilaže na vebsajt jutjub čini veoma teškim zadatak praćenja i uočavanja svih materijala povezanih sa terorističkim aktivnostima, saopštio je Google.

Činjenica da se oko 300 sati materijala sleže na jutjub svakog minuta veoma komplikuje borbu protiv terorističke propagande i protiv širenja talačkih videa.

Veriti Harding, Guglova menadžerka za odnose s javnošću, rekla je juče u Evropskom parlamentu, na zasedanju posvećenom borbi protiv terorizma, da bi prethodno gledanje snimaka bilo nalik “slušanju telefonskih razgovora pre nego su pozivi načinjeni”.

Koordinator Evropske Unije (EU) za suzbijanje terorizma Žil de Kerkov rekao je da veruje kako je došlo vreme da se pomogne kompanijama da kontrolišu bezbednosni rizik tako što bi se angažovali eksperti iz zemalja članica koji bi obeležavali sadržaj koji je povezan sa
terorizmom.

– Mi moramo da im pomognemo, i da im signaliziramo takav sadržaj. Svaka država članica trebalo bi da ima takvu jedinicu sa ljudima obučenim za takav posao – rekao je de Kerkov.

De Kerkov je podsetio da, kada je nedavno Skotland jard javio Guglu za materijal koji nije u skladu sa njihovom sopstvenom proklamovanom politikom, da je 93 odsto materijala odmah uklonjeno. Ali kada pojedinci reklamiraju sadržaj, samo se trećina takvog materijala
ukloni sa servera.

Uprkos ozbiljnoj pretnji koju predstavljaju video materijali na jutjubu, ni velike internet kompanije niti EU ne izgledaju jako odlučne u tome da povedu zakonsku akciju za uklanjanje određenih sadržaja.

– Možemo da razmišljamo o zakonodavnoj praksi, ali bojim se da bi to bilsa užasno velika akcija – dodao je de Kerkov.loading...