PROCURELA DOKUMENTACIJA: Otkriveno je šta će u buduće biti DOZVOLJENO ZA OBJAVLJIVANJE NA FEJSU!

fejsbuk
pixabay.com

Hiljade stranica interne dokumentacije kompanije Fejsbuk procurile su u javnost, otkrivajući pravila i propise koje ova džinovska društvena mreža koristi kako bi odlučila šta može da se postavi na njenu platformu.

 

U okviru pravila navedenih u dokumentacije do koje je došao “Gardijan” nalaze se i ona o nasilju, pretnjama i obnaženim fotografijama i snimcima – dakle, o svemu onome za šta je Fejsbuk u prošlosti optuživan da je dozvoljavao.

Pretnja smrću upućena predsedniku SAD biće obrisana, ali ukoliko neko zapreti običnoj osobi, takva pretnja neće biti smatrana verodostojnom sve dok se ne nagomilaju komentari koji dokazuju da neko nekome zaista preti.

Fejsbuk nije tradicionalna tehnološka kompanija. Nije ni tradicionalna medijska kompanija. Mi gradimo tehnologiju i osećamo se odgovornim za to kako se ona koristi – izjavila je Monika Bikert koja se nalazi na čelu odeljenja za globalno upravljanje u ovoj kompaniji.

Pitanje je svakako koliko će i nova pravila Fejsbuka biti poštovana jer, kao što je već odavno poznato, ova društvena mreža se širi preterano brzo da bi nadležni bili u stanju da kontrolišu njen sadržaj.

 

NASILJE

Najspornija stavka svakako je nasilje. Fejsbuk je prethodnih meseci pretrpeo oštre kritike i paljbu zbog činjenice da su se na toj društvenoj mreži pojavili snimci silovanja i ubistava – čak i oni na kojima su usnimljeni maloletnici. Na primer, 12-godišnja devojčica napravila je video-prenos svog samoubistva. Iako je YouTube brzinom munje skinuo ovaj video sa svojih servera, Fejsbuku su bile potrebne dve sedmice, a za to vreme snimak je nagomilao hiljade i hiljade komentara i “šerova”. S druge strane, Fejsbuk je brzo skinuo snimak video-prenosa tokom kojeg je policija upucala Filanda Kastila, a kasnije su rekli da je posredi bio “tehički kvar”.

Ove dve epizode savršeno su pokazale tenziju sa kojom se Fejsbuk suočava između namere da zaštiti korisnike od potencijalno uznemirujućeg sadržaja i da im cenzuriše sadržaj koji može da bude koristan.

Da bi pokušali da se izbore sa ovom problematikom, društvena mreža Marka Zakerberga usvojila je nekoliko različitih pravila – snimci ubistava nisu dozvoljeni, snimci zlostavljanja dece i životinja (dokle god nisu seksualni) su dozvoljeni ako rade na tome da se podigne svest o tome, a snimci samopovređivanja dozvoljeni su ukoliko postoji “mogućnost da se pomogne toj osobi”, prenosi britanski Independent.

Imamo veoma šarenoliku globalnu zajednicu i ljudi imaju mnoštvo različitih ideja o tome šta je okej deliti na društvnoj mreži. Bez obzira na to gde ćemo povući liniju neke oblasti će uvek ostati diskutabilne – rekla je Bikertova.

 

PRETNJE

Fejsbuk je ustanovio i poseban pravilnik o tome šta se smatra verodostojnim, a šta ne. Ukoliko neko poziva na to da se upuca Tramp, to će biti obrisano sa ovog sajta, ali ako neko napiše “hajde da idemo da bijemo debelu decu” ili “nadam se da će te neko ubiti” – takvi komentari će opstati.

Dokumentacija ove kompanije beleži da nasilne pretnje “najčešće nisu kredibilne”, sve dok specifične izjave ne odaju jasno da se više ne radi o izražavanju osećanja već o pričanju scenarija nasilja.

NAGOST

Manje opasna, ali ne i manje kontroverzna, jesu Fejsbukova pravila vezana za nagost. Korisnici ove društvene mreže pobesneli su kada je Fejsbuk počeo da briše fotografije mastektomija, pa čak i kultnu sliku gole devojčice iz Vijetnamskog rata.

Tako će sada Fejsbuk učiniti izuzetke za objave “vredne pomena”, poput pomenute vijetnamske fotografije ili ručno pravljene umetnosti. Digitalno stvoren seksualno eksplicitni sadržaj neće biti dozvoljen.loading...