Iz Googlea stiže zanimljiv eksperiment koji bi mogao da promeni način fotografisanja noću.

 

Većina korisnika ne želi previše da uči, već da pri ruci uvek ima gotovo rešenje za pravljenje kvalitetnih noćnih fotografija, i to po mogućstvu svojim pametnim telefonom. To se do sada činilo kao nemoguće, ali Florijan Kajnc iz Google odeljenja za istraživanja napravio je probnu aplikaciju koja bi mogla zauvek da promeniti način fotografisanja noćnih prizora, bez potrebe za korišćenjem skupocenih DSLR ili sličnih fotoaparata, odnosno stativa.

Aplikacija, koja je nastala kao plod internih izazova u Google Research labu, omogućava korisniku potpunu kontrolu ekspozicije, fokusa, ISO vrednosti… To, naravno, nije dovoljno da se dobije idealna fotografija u noćnim uslovima, ali Kajnc je u aplikaciju implementirao ono što je do sada poznato kao “burst” način fotografisanja.

U jednom kadru, na Google Pixel i Nexus 6P pametnim telefonima, na kojima je sprovedeno testiranje aplikacije, Kaknc je svojom aplikacijom napravio 64 fotografije, koje su nakon napredne obrade posebnim algoritmima “očišćene” od šuma i svih ostalih anomalija.

Rezultati su prilično impresivni jer su fotografije snimljene bez ikakvih dodatnih stabilizatora, stativa, tripoda i slično. Iako je ovo samo eksperimentalna faza testiranja aplikacije, mnogi se već sada nadaju da bi u skoroj budućnosti moglo da dođe i do javne produkcije.