PROVERITE DA LI STE BEZBEDNI: Ovo su sigurni znaci da vam PRISLUŠKUJU TELEFON

Da li vam prisluškuju mobilni telefon? Evo znakova na koje treba obratiti pažnju.

Telefon
Pixabay.com

Pregrevanje baterije nije dobro za vaš pametni telefon. Ali, ono takođe može biti i znak da neko neovlašćeno sluša vaše razgovore, čita vaše SMS-ove, prati šta radite…

Drugi mogući znak za uzbunu je kad se vaša baterija troši brže nego uobičajeno. Pratite koje aplikacije troše bateriju i koristite li ih zaista. Imajte pritom na umu da se starije baterije prirodno troše brže nego novije.

Odjednom trošite više gigabajta mobilnog interneta nego pre? Ako neko od vama bliskih osoba ne koristi vaš telefon bez vašeg znanja i nemate drugog razumnog objašnjenja, moguće je da ste postali žrtva aplikacije ili drugog softvera koji vas špijunira.

Dobro upoznajte svoj pametni telefon, pa neka vas ne zatekne nespremne kad se u njemu pojavi vama nepoznata aplikacija. Pogotovo kad je reč o aplikacijama koje se vrte u pozadini.

Ako ih niste instalirali, moguće je da je reč o zlonamernom softveru. Takav softver može preuzeti upravljačke funkcije vašeg uređaja, preuzimati neželjeni sadržaj i gnjaviti vas oglasima koje ne želite gledati.

Sve to zajedno može povećati potrošnju mobilnog interneta i doneti vam neželjene troškove.

Ako počnu da vam stižu neobični SMS-ovi (recimo, naizgled nasumični nizovi brojki, slova i simbola) i poruke, nemojte ih ignorisati. Moguće je da ste postali žrtva špijunskog softvera (spywarea) koji nije uspeo da se instalira na odgovarajući način. Ti nasumični nizovi mogu biti instrukcije kojima se hakeri koriste kako bi upravljali lažnom aplikacijom ili komunicirali s njom.

Počnu li vaši bližnji da primaju neobične SMS-ove i poruke od vas, to bi mogao da bude znak da je vaš uređaj zaražen. Proverite poslate poruke, profile na društvenim medijima. Ako se ne sećate da ste nešto poslali, postanite sumnjičavi.

Kriminalci često koriste lažne verzije web odredišta kako bi se dokopali vaših podataka, novca ili digitalnog identiteta. To vas može skupo koštati, pa budite na oprezu. Ako ste preuzeli i instalirali zlonamernu aplikaciju, moguće je da će promeniti izgled aplikacija koje često posećujete, prikazati vam lažnu stranicu umesto prave ili pratiti sve što tipkate.